Plesom ulepšali niško subotnje veče

Izvor: RadioCity.rs, 19.Jul.2016, 03:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plesom ulepšali niško subotnje veče

Svečanim defileom od Kalče do Trga Kralja Milana u 19h u subotu otpočeo je još jedan, deveti po redu, Međunarodni festival studentskog folklora u Nišu. Stotine mladih ljudi iz Kostarike, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Slovenije i Srbije u prelepim nošnjama, praćeni muzičkim ansamblima najpre su prošetali kroz grad a zatim su, onim što najbolje rade - pesmom i igrom, pozdravili okupljene građane.

Svi lepi na svoj način, a svi zajedno lepi kako to mladost samo može da >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << bude, strpljivo su pozirali svima koji su želeli da ih slikaju ili pak, da se slikaju zajedno sa njima. Najveću pažnju okupljenih, čini se, privukle su gošće iz daleke Kostarike, i njihova bogata slojevita narodna nošnja.

Posle defilea, na niškom Keju, ispod spomenika Šabanu Bajramoviću, Festival je i zvanično otvoren, pred bukvalno prepunim amfiteatrom ljudi. Festival su svečano otvorili direktor SKC-a Miroslav Miša Jović i tek izabrana nova većnica za kulturu u Nišu, Jelena Mitrovska. Nakon toga, svi ansambli su se dužim programom predstavili publici.

Osim tradicionalnih domaćina Ansambla "ORO" Studentskog kulturnog centra Niš, pored gostiju iz inostranstva, publici su se predstavili i Folklorni ansambl „Remisijana” Doma kulture Bela Palanka, Škola folklora “Kolo” Doma kulture Knjaževac, KUD „ Branislav Nušić" VladičinHan. Posebno emotivno i toplo publika je pozdravila KUD "Abrašević" iz Prilužja, sa Kosova i Metohije.

Osim niške publike, u igri i pesmi mladih folkloraca iz nekoliko zemalja, sve do 20.jula uživaju i žitelji Knjaževca, Bele Palanke i Vladičinog Hana. Poslednjeg dana festivala, biće održan završni koncert na Letnjoj pozornici u Tvrđavi sa početkom u 20 sati i samo za taj koncert se ulaznice prodaju po simboličnoj ceni od 200 dinara. Karte je radnim danima moguće nabaviti u prostorijama SKC-a a na dan koncerta biće ih moguće kupiti i na ulazu u Letnju pozornicu.

Nastavak na RadioCity.rs...






Povezane vesti

Na Festivalu folklora ansambli iz Kostarike, Slovenije, Bugarske…

Izvor: juGmedia, 19.Jul.2016

VLADIČIN HAN – Treću godinu zaredom ljubitelji folklora u Vladičinom Hanu imali su prilike da uživaju u delu programa Međunarodnog festivala folklora “Niš 2016”, devetog po redu...Prve večeri publici su se na sporstkom centru  predstavili ansambli sa Kosova i Metohije, iz Bugraske i Mađarske. ...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.