Izvor: RadioCity.rs, 26.Maj.2020, 03:55

PNG Stevan Sremac otvara odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za istoriju i geografiju

PNG Stevan Sremac otvara odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za istoriju i geografiju

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ biće jedna od 5 gimnazija u Republici Srbiji koja će od naredne školske godine imati još jedno, sedmo odeljenje, odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za istoriju i geografiju. Odeljenje će brojati 20 učenika.
Učenici koji budu učili u ovom odeljenju biće na kraju školovanja spremni za  akademske studijske programe koji su zasnovani na društveno humanističkim naukama – istorija, geografija, političke nauke, filozofija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << sociologija, psihologija, pedagogija, pravo, ekonomija, turizmologija, umetničke akadaemije, književnost, strani jezici. Uz položenu državnu maturu biće im omogućen upis i na programe koji su usmereni na tehniku i tehnologiju, matematiku i prirodne nauke. 
Na konkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja gimnazija je dobila i sredstva namenjena opremanju istorijsko-geografskog kabineta. 
U Gimnaziji ističu brojne prednosti, kao i brojne mogućnosti koje će pružiti nastava i učenje u odeljenju za učenike sa posebnim sposobnostima za istoriju i geografiju.
KOJE SU PREDNOSTI OVOG ODELJENJA?
Među prednostima ovog odeljenja je najpre sticanje opšteg obrazovanja sa posebnim naglaskom na društveno-humanističkim naukama, zatim  temeljno učenje nastavnih predmeta koji su zasnovani na korpusu društvenih nauka, a posebno istorije kao fundamentalne društvene nauke i društvene geografije.  Kvalitetna priprema učenika za nastavak obrazovanja na osnovnim akademskim studijama – posebno na studijama društveno-humanističkih nauka, takođe je jedna od prednosti, kao i to što će u odeljenju biti manji broj učenika nego u odeljenjima na drugim smerovima, što omogućava kvalitetniji proces nastave i učenja.

KOJE MOGUĆNOSTI PRUŽA NASTAVA I UČENJE U OVOM ODELJENJU?
U Gimnaziji ističu da su mogućnosti brojne, a na prvom mestu je učenje putem istraživanja i otkrivanja u učionici, biblioteci, muzeju, arhivi…. Plan je i uključivanje u projekte na državnom i međunarodnom nivou. Nastava u ovom odeljenju daje mogućnost međupredmetnog povezivanja nastave istorije, društvene geografije, geopolitike sa drugim nastavnim predmetima, kao što su srpski jezik i književnost, muzička i likovna umetnost, psihologija, sociologija. Učenici ovog odeljenja temeljnije će učiti istoriju i geografiju kao fundamentalne nauke, a radi boljeg razumevanja ostalih disciplina kao što su sociologija, društvena geografija, geopolitika, psihologija, umetnost, kao i boljeg razumevanja pojmova društvena geografija i geopolitika i njihov značaj za savremeni svet. Učenici vog odeljenja biće spremniji za upis na akademske studijske programe koji su zasnovani na društveno-humanističkim naukama – istorija, geografija, političke nauke, filozofija, sociologija, psihologija, pedagogija, pravo, ekonomija, umetničke akademije, književnost, strani jezici, a uz položenu državnu maturu omogućen je upis i na programe koji su usmereni na tehniku i tehnologiju, matematiku i prirodne nauke.
ZAŠTO JE DOBRO UPISATI OVO ODELJENJE?
Učenici sa posebnim sposobnostima za istoriju i geografiju moći će da stiču i razvijaju znanje o čoveku kao društvenom biću, o zajednici u kojoj čovek živi, prošlosti i povezivanja sa sadašnjim trenutkom. Takođe, radom u ovom odeljenju stiče se i razvija znanje o prirodnim i društvenim pojavama u geoprostoru kao i razumevanje geopolitičkih odnosa modernog sveta.
Više detalja o novom specijalnom odeljenju za istoriju i geografiju u PNG „Stevan Sremac“, kao i druge važne informacije u vezi sa upisom u ovo, ali i druga odeljenja najstarije niške gimnazije, pronađite na sajtu škole.

Nastavak na RadioCity.rs...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.