Osnovni sud u Nišu: Nismo doneli nijednu presudu protiv učesnika protesta

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jul.2020, 12:15

Osnovni sud u Nišu: Nismo doneli nijednu presudu protiv učesnika protesta

Povodom sveća koje su sinoć gorele ispred vrata niške Palate pravde, oglasio se Osnovni sud koji kaže da oni nisu osudili nijednog demonstranta, podsećajući da sudije nepristrasno vode postupke poštujući procesna prava stranaka garantovana Ustavom.

Sveće su zapaljene sinoć ispred vrata niškog Osnovnog i Višeg suda, kako su rekli demonstranti, jer je pravda u ovoj državi umrla. Oni su pre svega mislili na brza suđenja građanima koji su protestovali i bili uhapšeni >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u Beogradu.

Pored sveća, koje su gorele pored vrata suda, o kvaku je okačen i kantar koji simbolično pokazuje da pravda u Srbiji ne postoji već se meri “na kilo”.

To je izazvalo reakciju Osnovnog suda u kojoj piše da oni u Nišu osudili nijednog demonstranta.

Osnovni sud u Nišu nije doneo nijednu osuđujuću presudu protiv bilo kog učesnika protesta koji se ovih dana održavaju u Nišu, niti se pred ovim sudom vodi bilo kakav postupak protiv lica koja učestvuju u protestu - piše u saopštenju.

Podsećaju i na zakon koji sudije obavezuje na nepristrasno suđenje.

Članom 3. Zakona o sudijama, sud je u svakoj prilici dužan da održi povrenje u svoju nezavosnost i nepristrasnost, a da sudije u Osnovnom sudu nepristrasno vode postupke po svojoj savesti, u skladu sa vlastitom procenom činjenica i tumačenjem prava - potpisuje saopštenje predsednik Suda Saša Dujković.

Podsetimo, paljenje sveća ispred Suda bilo je deo sedmog protesta u Nišu koji je bio jedan od najslabije posećenih od kada su započeli.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.