Opera GALA - Verdijeve arije na Letnjoj pozornici

Izvor: JuznaSrbija.info, 22.Avg.2023, 20:58

"Opera GALA" - Verdijeve arije na Letnjoj pozornici

2. septembar na Letnjoj pozornici u Nišu, od 20 sati, održaće se koncert "OPERA GALA" arija Đuzepe Verdija uz učešće baritona Željka Lučića i ansambla MOA "Stanislav Binički" pod dirigenstkom palicom Dejana Savića.

02. septembar, Letnja pozornica u Nišu, od 20 sati

Program:

Opera Nabuko, uvertira

Opera Nabuko, arija Nabuka

Opera Luiza Miler, uvertira

Opera Travijata, arija Žermona

Opera Sicilijanske >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << večeri, uvertira

Opera Rigoleto, arija Rigoleta

Opera Bal pod maskama, uvertira

Opera Bal pod maskama, arija Renata

Opera Moć sudbine, uvertira

Opera Don Karlo, arija Rodriga

Karte za koncert se mogu kupiti u knjižari „Branko Miljković“ – Bulevar dr Zorana Đinđića br. 37, kao i u knjižari „Indigo“ u Obrenovićevoj ulici br. 39, po ceni od 600 dinara.

DEJAN SAVIĆ (1957), istaknuti srpski umetnik, diplomirao je dirigovanje na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a stekao zvanje Magistra dirigovanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao prvi u istoriji ove visokoškolske ustanove. Glavni je dirigent Beogradske opere i baleta od 1993. a direktor Opere i baleta od 2001 – 2004. godine. U isto vreme je muzički rukovodilac Kamernog orkestra PRO CLASSICA, kao i renomiranog Mešovitog hora Braća Baruh, osnovanog 1879. godine. Od 1989. do 1992. bio je umetnički direktor Niškog simfonijskog orkestra, a od 1993. do 1995. godine umetnički rukovodilac Kamernog ansambla PRO MUSICA, najstarijeg u Jugoslaviji. Od 2005 – 2007. godine, Dejan Savić je, kao prvi i do sada jedini muzički umetnik u 140 godina dugoj istorijij ove ustanove, bio Upravnik Narodnog pozorišta, da bi se 2007. godine vratio na mesto direktora Opere gde od 2010. Godine deluje kao Glavni dirigent pozorišta, a 2012. godine ponovo zauzima poziciju Upravnika, gde ostaje do 2018. godine, beležeći izuzetne umetničke i poslovne rezultate. Godine 2022. postao je dobitnik Nacionalnog priznanja za izuzetan doprinos i zasluge u kulturi svoje države. 2020. godine imenovan je na poziciju Savetnika za kulturu Predsednika Republike.

Željko Lučić, bariton

Rođen je 1968. godine u Zrenjaninu. Kao tinejdžer, pevao je u zrenjaninskom mešovitom horu „Josif Marinković“ pod dirigentskom palicom Slobodana Bursaća, koji ga je ohrabrio da postane solista i započne studije pevanja kod Doroteje Spasić u Beogradu. Nakon nekoliko godina učenja, njegova profesorka ga je 1991. godine uputila u operski studio novosadske Muzičke Akademije kod čuvene Biserke Cvejić, koja je postala njegov glavni vokalni pedagog i mentor. Već 1993. godine, Željku je ponuđen ugovor u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Godine 1995, odnosno 1997. osvojio je Prve nagrade na međunarodnom takmičenju u Bečeju i na „Francisko Vinas“ internacionalnom takmičenju pevača u Barseloni.

Lučić je svoj profesionalni operski debi imao u aprilu 1993. godine kao Silvio u Leonkavalovim Pajacima u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Uskoro je zablistao u ulogama Belkorea u Donicetijevom Ljubavnom napitku, Enrika u Donicetijevoj Lučiji od Lamermura, Žermona u Verdijevoj Travijati, Valentina u Gunoovom Faustu i naslovnoj ulozi u Evgeniju Onjeginu Čajkovskog.

Godine 1998. Lučić se pridružio spisku glavnih umetnika Frankfurtske opere, gde je ostao sve do 2008. godine. Tamo je pevao širok repertoar, ali je slavu stekao kao verdijanski bariton. Neke od Verdijevih uloga koje je pevao u Frankfurtu su Amonasro u Aidi, Grof Luna u Trubaduru, Ecio u Atili, Monfor u Sicilijanskim večerima, Renato u Balu pod maskama, vojvoda od Notingema u Donicetijevom Robertu Devereu.

Ostale uloge koje je tamo pevao su grof Almaviva u Mocartovoj Figarovoj ženidbi, Evgenije Onjegin, Lesko u Pučinijevoj Manon Leskou, Marčelo u Pučinijevim Boemima, Mišone u Čileovoj Adrijani Lekuvrer, Šarples u Pučinijevoj Madam Baterflaj i druge.

Lučić je takođe nastupao kao gost umetnik u brojnim velikim operskim kućama. Debitovao u Holandskoj operi 2002. godine u ulogama Monfora i Marčela. Pevao je Žermona na svom prvom nastupu na Festivalu u Provansi 2003 godine, a iste godine pevao je grofa Lunu u Teatru u Firenci.

Debi u Metropoliten operi ostvario je 2006. godine kao Barnaba u Ponkijelijevoj Đokondi, sa Violetom Urmani kao Đokondom, i pod dirigentskom palicom Bertranda de Bilija. Nakon toga nastupao je u Metropolitenu i u ulozi Žermona, grofa Lune, kao i u naslovnim ulogama u Magbetu i Rigoletu.

Dodeljena mu je Zlatna medalja za zasluge Republike Srbije 2023. godine.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.