Oko 40 miliona dinara za gašenje kotlarnica i čistiji vazduh u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 26.Apr.2023, 17:45

Oko 40 miliona dinara za gašenje kotlarnica i čistiji vazduh u Nišu

Gašenje kotlarnice na niškom Univerzitetu, najvećem zagađivaču vazduha u Nišu, koštaće građane skoro 20 miliona dinara, a veći deo tog novca biće obezbeđen iz državnog budžeta. Toliku sumu novca nadležni planiraju i za zamenu individualnih ložišta, kako bi sa čvrstih goriva prešli na gas.

Nakon najave da već sledeće zimske sezone centar Niša neće biti u oblaku crnog dima koji dolazi iz zgrade Univerziteta, kao i da je Ministarstvo zaštite životne sredine >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za gašenje te kotlarnice opredelilo 14,8 miliona dinara, potpisani su i ugovori. Gradonačelnica potpisala dva ugovora sa Ministarstvom; foto: Grad Niš

Sada je poznato i koliko će gašenje te kotlarnice koštati građane - ukupno 19,6 miliona dinara, jer je gradonačelnica Dragana Sotirovski nakon potpisivanja ugovora navela da će i iz gradskog budžeta biti odvojen deo para.

Predviđeno je da sa 14,8 miliona dinara država pomogne konverziju sa uglja na gas kotlarnice u zgradi Univerziteta, koja je i najveći zagađivač u centru grada. Za ovaj projekat nedostajućih 4,8 miliona dinara obezbediće se iz gradskog budžeta - navela je gradonačelnica.

Za sada nisu poznati tačni rokovi i koliko će vremena i posla biti potrebno da ova kotlarnica na ogrevno drvo i ugalj pređe na prirodni gas, ali bi to trebalo da se dogodi pre oktobra ove godine, kako su nadležni i najavili, kada zvanično počinje grejna sezona.

Još jedan ugovor potpisala je danas gradonačelnica Niša u Ministarstvu zaštite životne sredine - za finansiranje zamene individualnih ložišta sa čvrstog goriva na čistije energente.

20 miliona planirano za individualna ložišta i još toliko za kotlarnicu Univerziteta; foto: Vanja Keser Ministarstvo je za te projekte odobrilo 15 miliona, a Sotirovski kaže da Grad daje 5 miliona dinara.

Zajedno sa sugrađanima, zamenićemo i njihova individualna ložišta. Prošle godine je zamenjeno 178 individualnih ložišta i to je Nišu jako značilo jer je smanjena emisija štetnih gasova. Ove godine ćemo nastaviti ovaj trend i verujemo da ćemo kroz koju godinu imati potpuno čistu životnu sredinu u gradu Nišu. Najvažnije nam je svima da su građani zadovoljni - dodala je Sotirovski.

Kako su naveli na sajtu Ministarstva, ove godine su 220 miliona dinara opredelili za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama, a 170 miliona dinara za individualna ložišta. Deo para biće iskorišćen u Nišu, kao jednom od najvećih zagađivača, a planirani su projekti i u još 5 opština na jugu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.