Odjavljena epidemija gripa u Nišu, ukinuta zabrana poseta

Izvor: JužneVesti.com, 27.Mar.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odjavljena epidemija gripa u Nišu, ukinuta zabrana poseta

Nakon nešto više od dva meseca kako je prijavljena epidemija gripa u Nišu, odjavljena je, potvrđuju u niškom Institutu za javno zdravlje, a ujedno je i ukinuta zabrana poseta pacijentima u Kliničkom centru. Od početka sezone u Nišavskom okrugu od gripa je obolelo 9.358 osoba, njih 62 je hospitalizovano, a od posledica ovog virusa umrlo je 8 ljudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<
Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta Biljana Kocić podseća da je epidemija prijavljena 14. januara, a da je odjava urađena 26. marta.

Virus influence AH1 i Ah3 je dokazan. Najviše je bilo obolelih uzrasta od 34 do 64 godina, njih 4.464, a starijih od 64 godine koji su oboleli bilo je 2.294. U starosnoj dobi od 15 do 29 godina obolelo je 1.887 pacijenata, u uzrastu od 0 do 4 godine bilo je 376 pacijenata, a do 5 do 14 godina njih 329 - kaže Kocić.

Kako je epidemija odjavljena, na preporuku epidemiologa ukinuta je zabrana poseta pacijentima u niškom Kliničkom centru, saopštili su iz ove zdravstvene ustanove.

U 11. izveštajnoj nedelji je zabeležen nizak intenzitet virusa gripa, pa je od Insitutta “Batut” data preporuka da se u skladu sa novom situacijom razmotri i prestanak zabrane poseta u stacionarnim ustanovama - objašnjava Kocić.

Napominje da će Insitutu još 8 nedelja obavljati nadzor i pratiti situaciju, kao i da u narednoj sezoni treba insistirati na imunizaciji stanovništa.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.