Od raka dojke u svetu svakog minuta oboli jedna žena (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 11.Dec.2014, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od raka dojke u svetu svakog minuta oboli jedna žena (VIDEO)

“Od raka dojke u Srbiji godišnje oboli pet i po hiljada žena, dok dve hiljade umre. Na osnovu ovih podataka Srbija je, posle Makedonije, druga zemlja u Evropi, po broju obolelih i umrlih od ove opake bolesti. Iako nacionalni skrining, zbog mnogih problema, do sada nije dao očekivane rezultate, sa njim se neće stati, jer je preventiva i dalje najbolji način za otkrivanje i lečenje ove bolesti u ranoj fazi“, rekao je prilikom predavanja na Medicinskom fakultetu u Nišu prof. dr Vicko Ferenc, >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << generalni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije.
Statistički podaci su neumoljivi. U svetu, svakog minuta od raka dojke oboli jedna žena, a svakog trećeg, od iste dijagnoze jedna žena umre. Srbija je, nažalost, još uvek daleko od cilja, da ova bolest bude izlečiva, pa umesto da mortalitet pada, kao u nekim drugim državama, u Srbiji raste. Razlozi leže u neredovnom odlasku lekaru, a ni nacionalni skrinig koji je počeo da se sprovodi pre dve godine, nije doprineo promeni statistike.
U svetu je rak dojke veličine do 2 cm izlečiv u 80 odsto slučajeva, čemu, pre svega, doprinosi otkrivanje u ranoj fazi. U Srbiji je procenat izlečivosti jedva 50 odsto. Ženama dobi od 50 do 69 godina, još uvek na kućnu adresu stiže poziv na besplatan mamografski pregled u okviru nacionalnog skrininga. Za mlađe, preventiva pocinje samopregledom.
Rak dojke, kažu stručnjaci, najčešće se javlja kod žena koje su prvi mesečni ciklus dobile pre 12, a poslednji imale posle 50. godine, ukoliko nisu rađale ili su prvi porođaj imale posle 30. godine, ako duže vreme koriste hormonsku terapiju, alkohol i duvan, i ukoliko su gojazne i fizički neaktivne. Sve manje se, kao uzrok pominje genetska predispozicija, zaključuje profesor dr Vicko Ferenc, jedan od vodećih hirurga Instituta za onkologiju Vojvodine.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.