Novi magnet u KC Niš se za 6 godina kvario 6 puta, najmanje 156.000 evra potrošeno za popravke

Izvor: JužneVesti.com, 25.Jul.2023, 09:35

Novi magnet u KC Niš se za 6 godina kvario 6 puta, najmanje 156.000 evra potrošeno za popravke

Iako su zvanično nadležni odgovorili da je magnetna rezonanca, kupljena za novi Klinički centar u Nišu 2017. godine, za nepunih 6 godina rada bila u kvaru četiri puta, ovaj aparat nije radio još dva puta, jednom dok je još bio u garanciji, dok su sve ostale popravke platili građani novcem Ministarstva zdravlja, a za to je potrošeno najmanje 156.000 evra.

Ovako je unet novi aparat u tek izgrađen Klinički centar; foto: KC Niš Magnetna rezonanca marke "signa pioner 3T" >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << nabavljena je 2017. godine na spornom tenderu i plaćena 1,6 miliona evra, a uneta je u novu zgradu Kliničkog centra u Nišu tako što je zid rušen. Aparat je tada najavljen kao jedan od najmodernijih u Srbiji, korišćen je za dijagnostiku svih hospitalizovanih pacijenata, pa je njegovo "radno vreme" bilo non-stop.

Osim kada je bio u kvaru, što je prema zvanično dostupnim podacima za nepunih 6 godina bilo 6 puta.

To međutim nije i zvanična evidencija kvarova koju su iz Univerzitetskog kliničkog centra dostavili kao odgovor na zahtev Južnim vestima.

Gde su nestala dva javna kvara u zvaničnoj evidenciji? foto: JV Od decembra 2017. kada su prvi pacijenti pregledani, pa do 15. juna kada se ponovo pokvario i čeka majstora za popravku, kako navode iz Centra za radiologiju, bio je u kvaru 4 puta.

Kvar kompresora i napajanja, kao i dopuna tečnim helijumom dana 19.07.2021. godine. Vrednost popravke je bila 6.886.238,40 dinara sa PDV-om. Popravku je finansiralo MZRS. Aparat je pušten u rad 05.08.2021. godine i imao je zastoj 16 dana.

Kvar hladne glave 10.09.2021. godine. Vrednost popravke 4.920.000,00 dinara sa PDV-om. Popravku finansira MZRS. Kvar je otklonjen istog dana.

Kvar abdominalne zavojnice 13.09.2022. godine. Vrednost popravke je dinara 2.784.000,00 sa PDV-om. Poravka se finansira iz sredstava MZRS. Nije bilo zastoja u radu aparata.

Aparat u novoj zgradi radio non-stop, osim kad je bio pokvaren, što je za 6 godina bilo čak 6 puta; foto: KC Niš To je zvanična evidencija UKC Niš koja je novinarima dostavljena, prema kojoj se vidi da do 15. juna kada je došlo do "kvara gradijentnog pojačala", magnet nije radio još samo tri puta, a zbirom već plaćenih popravki sa onom koja se tek očekuje - iz budžeta Ministarstva zdravlja potrošeno je ukupno oko 18,5 miliona dinara što je više od 156.000 evra.

Ono što se nije našlo u evidenciji dostavljenoj kao odgovor na zahtev jesu još dva kvara o kojima su novinari Južnih vesti ranije izveštavali, a o čemu su zvanično govorili nadležni iz niškog Kliničkog. Popravke su plaćene najmanje 156.000 evra; foto: KC Niš

Magnet je imao garanciju svega 2 godine, a prvi put se pokvario samo nekoliko meseci nakon korišćenja - krajem jula 2018. godine i tada su naveli da se pokvario "pojačivač gradijenata", a zbog toga nije radio par nedelja.

Drugi kvar koji zvanično nije evidentiran, ali jeste zvanično zabeležen dogodio se krajem januara 2021. godine, kada aparat više nije bio u garanciji. Tada je direktor Zoran Perišić pojasnio da su zbog naglog nestanka struje oba magneta prestala da rade, a ovom novom "otišli su neki ogromni bakarni osigurači", koji su u roku od tri dana nađeni na njegovu inicijativu i aparat je popravljen. Međutim, nema informacija ko je i koliko tu popravku platio, kao ni koliko tačno dana nije bio dostupan pacijentima. Novi aparat počeo sa radom 2017. godine, bivši direktor bio prvi pacijent, ali je već više od mesec dana ponovo u kvaru; foto: KC Niš

Napominjemo da je većina kvarova nastala nakon nestanka napajanja iz distributivnog Sistema električne energije. Napominjemo, nijedan pacijent nije bio uskraćen za magnetnu dijagnostiku onda kada je aparat bio u kvaru - odgovor je UKC Niš.

Međutim, nije jasno zašto pomenuta dva kvara magnetne rezonance u izveštaju nadležni sada ne pominju.

Ono što jesu naveli je da od kada je 2019. godine istekla garancija rađeni su redovni i preventivni servisi, ali opet ne preciziraju koliko je to koštalo.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.