Nova akcija Niške urbane gerile - smećem kitili jelku i farbali kugle

Izvor: JužneVesti.com, 17.Dec.2019, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova akcija Niške urbane gerile - smećem "kitili" jelku i farbali kugle

Kašnjenje sa ukrašavanjem grada, uz to i starim ukrasima, pošto je treću godinu zaredom tender Parking servisa za nabavku novih propao, još jednom je "izazvao" Nišku urbanu gerilu. U novoj akciji misteriozna grupa prvo je smećem prikupljenim po centru Niša dekorisala jelku nadomak Gradske kuće, a potom i ofarbala betonske kugle po obodima trotoara.

Grupa koja svoj identitet drži u tajnosti, ali na kreativne načine ukazuje na goruće probleme u Nišu, ovog puta >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << rešila je da "ukrasi" grad. Kako je rok za završetak kićenja grada bio 15. decembar, već narednog dana ranom zorom, gerilici su se upustili u "pomaganje" radnicima Parking servisa. "Razbili" sivilo; foto: Niška urbana gerila

Kako su ukrasi stari, uglavnom polovni iz Beograda – morali smo da se snađemo sa onim šta smo imali na raspolaganju. Nažalost, u pitanju je bilo smeće koje smo skupili na nišavskom keju i u okolini samog centra grada. Svesni smo da nećemo nikada naići na nove ukrase koji su kupljeni legalno i legitimno na ulici, ali se nadamo da nećemo nailaziti ni na smeće po ulicama grada, naročito šireg centra koji treba da izgleda lepo ne samo pred novogodišnje praznike, već i tokom cele godine - kažu Gerilci.

Papiri i kese na drvetu kod Gradske kuće; foto: Niška urbana gerilaAli tu nije bio kraj akciji. Kako su, kako sami kažu, bili u prazničnom raspoloženju, poželili su da učine još nešto. Sive kugle koje služe kako bi sprečile parkiranje, postavljene na kraju pešačke zone Obrenovićeve ulice, privukle su pažnju Niške urbane gerile. Grupa je rešila da ofarba kugle i to žutom i belom bojom.

Verujemo da su prolaznici primetili ovu razliku i da im ovaj deo grada izgleda veselije. Ovim putem pozvali bismo lokalne street-art umetnike da svojim talentom udahnu još više života ovim žutim i belim kulglama. Kada već neka kockarnica ima u glavnoj ulici jelku sa kockicama, zašto Niš ne bi imao kugle za tombolu preko cele godine – možda neko iz Niša dobije premiju na lotou.

Podsetimo, Niška urbana gerila je grupa anonimnih aktivista, koji za sebe kažu da su "alternativa neradu, bahatosti i apatiji u gradu". Njihove akcije uvek plene pažnju, a bilo je tu polaganja venca na panj, takmičenja u preskakanju bankine, farbanja Tvrđave u roze, te sađenje cveća, pecanje i proslava rođendana udarnim rupama.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.