Nišlije žele da oslikaju mural Medi, napuštenom psu koji je ulepšao život stanarima Rentgenove

Izvor: JužneVesti.com, 12.Dec.2022, 15:18

Nišlije žele da oslikaju mural Medi, napuštenom psu koji je ulepšao život stanarima Rentgenove

“Poseban pas, koji je jednostavno voleo ljude” - tako stanovnici Rentgenove ulice u Nišu opisuju Medu, koji je godinama živeo u njihovom komšiluku. Nije imao vlasnika, sumnjaju da je izbačen na ulicu, ali je kod njih uvek imao hranu i toplu kućicu. Nedavno je uginuo, pa stanari sakupljaju novac za njegov mural. Kažu da tako žele da ga zauvek gledaju, a da on zauvek sluša njihove priče.

Slavica kroz suze priča o Medi; foto: Privatna arhivaBio je mešanac i najpre je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << živeo u Vrežini, pričaju žitelji, a zatim došao u park Svetog Save, pa u Rentgenovu. Ispostaviće se da će tu naći svoj dom, ljude koji su mu nesebično pružali ljubav i kojima je on, kažu, duplo više i jače uzvraćao. Tu je ostao oko pet godina. Komšije nisu sigurne koliko je bio star, ali procene veterinara su da je imao više od deset godina.

Pas koji je voleo ljude. Voleo je i druge pse i mačke, ali nekako je ljudima pružao svu ljubav koju je imao. Bio je mnogo umiljat, željan pažnje, srce od psa. Toliko pasa sam imala, ali ne znam da li ću ikada naići na psa kao što je Meda - navodi Sanja Janković Milanović.

Nije voleo mačke; foto: S. J. M.Slavica Cvijović je među stanarima koji su o njemu najviše brinuli. Ona kroz suze priča da se Meda nikada nije priključio čoporu, ali da se nije ni “svađao” sa drugim psima, da se lako vezivao za ljude i da nije smetao ni onima koji baš i ne vole životinje.

Uveče, kad je lepo vreme, sednemo na klupicu u parkiću. On sedi sa ljudima. Ako neko krene kući, on ode do druge klupice gde ima ljudi i pravi društvo svima do ko zna kojeg doba, sluša naše priče. Bio je tako lep i dobar. Bio je poseban pas. Dragoljub, Sanja, Ana, Milan i ja bili smo mu nekako najbliži i baš brinuli o njemu - ističe ona.

Pretpostavlja da je bio vlasnički pas, ali da su ga izbacili na ulicu, jer su mu uši bile sečene. Prema Sanjinim rečima, novac, hranu za veterinara, pažnju i ljubav pružali su mu i drugi ljubitelji životinja iz Niša.

Nakon nezgode ostao u pansionu; foto: S. J. M.Pre nešto više od godinu dana imao je nezgodu - udario ga je automobil i zadobio je prelom karlice. Oporavio se posle nekog vremena, ali se ispostavilo da ima bolest jetre i da mu i bubrezi nisu sasvim zdravi. Bila mu je potrebna dodatna nega i posebna ishrana, pa je smešten u pansion.

Posećivala sam ga stalno u pansionu, bio je lepo čuvan, imao je svu slobodu kao i u Rentgenovoj. Tamo je zavoleo i mačke koje inače nije voleo - priča Slavica.

Njegova kućica i dalje stoji, napravio je Slavoljub Mirković, koji ističe da je Meda bio i svojevrsna reklama za mesaru ispred koje je živeo, da je ona po njemu bila prepoznatljiva.

Lep kao lutka, pametan, umiljat… Imao je dnevno 500 maženja i češkanja po stomaku, a on izvaljen na leđima. Bio je slobodnjak i u pansionu nije to bio taj Meda, tugovao je za svojom ulicom, video sam mu to u očima, ali većina je odlučila da ga ne vraćamo još. Izdalo ga je telo, šok za ceo kraj. Sahranio sam ga na livadi iznad grada gde šetamo njegove drugare iz kraja, gde su odrasli. Volimo te, Medo - kaže Slavoljub.Nesebično pružao ljubav; foto: S. J. M.

Bio je dobro do pre nekoliko dana, kada mu se stanje naglo pogoršalo i za dva dana je preminuo.

Svi smo mu mi poklonili parče ljubavi, ali tu ljubav koju je on poklanjao svima nama, ne umem da opišem. Ne postoji osoba kojoj se nije radovao - kaže Sanja.

Meda nikom nije smetao, kažu stanari; foto: S. J. M.“Uvek ćemo da ga gledamo i on nas, kao da nas prati” - kaže Slavica o ideji murala. Inicijator je Slavoljub, ali za to im je potrebno oko 200 evra.

Potrebne su specijalne boje, umetnik kojeg treba da platimo… Mi brinemo trenutno o još nekim štencima i nismo u mogućnosti da platimo ceo iznos. Ko je voljan, ko želi i može da da novac, zahvalni smo. Zahvalni smo svima koji su i do sada bili uz Medu, bilo ljubavlju ili novčano, pa i svima koji su samo prošli i pomazili ga - poručuje Sanja.

Slavica kaže da će staviti neke svoje stvari na licitaciju i da će i sami žitelji dati novac, ali da im je svakako potrebna pomoć.

Apel mnoge Nišlije dele preko društvenih mreža, a broj računa na koji može da se uplati novac je 170001044031400084, sa naznakom: “Za Medin mural”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.