Izvor: RadioCity.rs, 13.Apr.2017, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški studenti izneli i lokalne zahteve, nastavak protesta u ponedeljak

Niški studenti podsećaju da je od nekada regionalnog industrijskog centra, Niš postao grad iz koga mladi ne beže samo u inostranstvo već i u druge gradove Srbije u potrazi za egzistencijom.

Za takvo stanje optužuju “bahatu, neodgovornu, nesposobnu i korumpiranu lokalnu vlast”, a žrtve su, kako ističu svi,  studenti, radnici, penzioneri, novinari, lekari, sportisti, muzičari, glumci, književnici, privatnici, odnosno svi slojevi društva.

Zbog toga su kako kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << uz “republičke”, napravili i listu “lokalnih” zahteva a to su: “Stroža kontrola gradskog budžeta, državnih institucija i javnih funkcija, ukidanje duplih funkcija, transparentnost poslovanja, što podrazumeva i uvođenje prazne stolice u javnim preduzećima za građane koji bi kontrolisali njihov rad”. Traže i “ukidanje nepotizma, odnosno čišćenje opština od fiktivno zaposlenih”.

Zahtevaju “slobodu medija, što podrazumeva formiranje regionalnog javnog servisa. Pokretanje lokalne ekonomije, zaustavljanje pogubne privatizacije  i podsticanje lokalnog preduzentništva a ne stranih kompanija”.

Studenti insistiraju i na “zaštiti radničkih prava, isplati zarada radnicima propalih niških preduzeća i formiranju nezavisne inspekcije koja će kontrolisati uslove rada u pojedinim preduzećima”. Traže i “konačno izmeštanje pruge iz šireg centra grada i izgradnju azila za pse”.
Studenti kažu da ovo nisu konačni zahtevi i pozivaju sve sindikate, organizacije, građane, kako bi još konkretnije utvrdili listu “lokalnih zahteva”.

Inače, studenti ali i stariji građani su u okviru “Protesta protiv diktature”, večeras išli u protestnu šetnju Obrenovićevom ulicom, do Ekonomskog i Pravnog fakulteta, zatim do “Šivare”, odakle su se uputili nazad ka konačnom odredištu, Gradskoj kući u ulici 7. Juli.
Tokom šetnje građani su i večeras zastali kod "Banke dobročinstva", kako bi svako pomogao koliko može.
Nastavak protesta je zakazan za ponedeljak od 18 sati, a okupljanje je kao i do sada na Trgu Kralja Milana.         

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.