Niški odbornici ukinuli pravo na korišćenje pašnjaka selima Jasenovik i Gornji Matejevac

Izvor: JužneVesti.com, 25.Apr.2023, 16:25

Niški odbornici ukinuli pravo na korišćenje pašnjaka selima Jasenovik i Gornji Matejevac

Odlukom odbronika niške Skupština ukinuto je pravo korišćenja pašnjaka selima Jasenovik i Gornji Metejevac i oni su vraćeni u državno vlasništvo. O nameni tih površina dalje će odlučivati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a nadležni najavljuju da će uskoro biti raspisan konkurs, da će taj prostor biti izdat i da će Grad prihodovati od toga, ali ne navode o kakvim investicijama je reč.

"Uskoro ćemo mi i imati konkurs"; foto: S. V. Reč je o zemljištu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << državne svojine na površini od oko 90 hektara koje se prostire u selima Jasenovik i Gornji Matejevac, a kako kaže, načelink Uprave za Uprave za imovinu i održivi razvoj Ružica Đorđević ti pašnjaci, odnosno utrine, nisu iskorišćeni. Odlukom na hitnoj sednici Skupštine selima je ukinuto pravo na korišćenje pašnjaka i državni organi će odlučiti o daljoj nameni.

Pašnjaci odnosno utrine nisu korišćeni shodno nameni za koju su dati. S obzirom da se radi o zemljištu koje je u državnoj svojini nisu mogli da izdaju u zakup takvo zemljište. To se radi samo javnim nadmetanjem, jedino ga država sprovodi, ali preko lokalne samouprave. Uskoro ćemo mi i imati konkurs, odnosno javno nadmetanje kojom će to zemljište biti dato u postupak nadmetanja i omogućiće se svim zainteresovanim, pravnim i fizičkim licima, da učestvuju u licitaciji - kaže Đorđević.

Ona je dodale da su poljoprivredni inženjeri bili na terenu i utvrdili da je to dobro osunčano područje, ali nama šume, niti bilo kakve vegetacije osim sitnog rastinja, pa je zaključak da ga treba istoristiti i omogućiti zaineresovanima da u njega investiraju.

Od zakupa 60% ide Republici, a 40% Gradu Nišu; foto: S. V. To zemljište je odlukom Skupštine Grada Niša dato selima na zakup 1994. godine, a kako kaže predsednik Boban Džunić, Grad od tog zemljišta nije imao nikakve prihode, pa očekuje da se novom odlukom to promeni.

Od eventualnog zakupa i davanja na korišćenje nekom pravom ili fizičkom licu po sprovedenom postupku 60% ide Republici, a 40% Gradu Nišu u budžet. To je još jedan razlog za hitnu sednicu kako bismo omogućili da se budžet Grada i na ovaj način puni i da se doprinese Gradu - kaže Džunić.

Kao glavni razlog sazivanja hitne sednica, predsednik niške Skupštine navodi da je krajnji rok za izmene godišnjeg programa korišćenja poljoprivrednog zemljišta 30. april.

Jedna tačka na dnevnom redu i to nejasna; foto: S. V. Odbornik Branislav Jovanović iz koalicije “Niš moj grad” smatra da nema osnova za sazivanje hitne sednice, a o jedinoj tački na dnevnom redu kaže da je nejasna.

Ja sam nezvanično čuo da se raditi neki solarni paneli, što bismo mi i podržali da su nam rekli. Međutim, odluka je nezakonita, po Statutu je to nadležnost gradskih opština. Ekonomski je neodrživo, to je bogatstvo tih sela i mislim da će bilo koja investicija biti promašaj. Ne vidim ni jednu sličnu investiciju koja je ovde zaživala, govorilo se i o biomasi, deponiji, ali ništa od toga - kaže Jovanović.

Odbornik Miodrag Stanković kaže da je pre donošenja odluke trebalo da se organizuje javna rasprava sa meštanima sela.

Nisu se pitali meštani tih sela šta se dešava sa tom utrinom, da li njima to treba. Najveći problem je što se ne zna ni namena - ističe Stanković.

I on je istakao da morao da se čuje stav Gradske opština Pantelej, međutim Džunić kaže da prema Statutu Grada, Gradske opštine nisu nadležne za zemljišta već da se one samo staraju, odnosno vode brigu o njima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

“Tajno, bez obrazloženja i bez mišljenja meštana” - protest u Gornjem Matejevcu zbog oduzimanja pašnjaka

Izvor: JužneVesti.com, 25.Apr.2023

Zbog odluke niških odbornika da pašnjak u njihovom selu bude vraćen u državno vlasništvo i da meštanima bude ukinuto pravo na njegovo korišćenje, žitelji Gornjeg Matejevca i stranka Zajedno za Srbiju najavljuju protest za četvrtak, 4. maj, od 18 sati, ispred Zadružnog doma. Kažu da im je...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.