Niški Simfonijski traži izvinjenje zbog pisanja o angažovanju sina direktorke na koncertu

Izvor: JužneVesti.com, 05.Dec.2022, 14:42

Niški Simfonijski traži izvinjenje zbog pisanja o angažovanju sina direktorke na koncertu

Nakon pisanja Južnih vesti da je za premijerni koncert Niškog simfonijskog orkestra diretkorka Tatjana Veličković Minčić angažovala svog sina fagotistu i sa njim potpisala ugovor o autorskom honoraru od 30.000 dinara, održan je sastanak kolektiva. Kako navode u dopisu koji su poslali redakciji, tvrde da nema nepotizma u ovom slučaju, da mu honorar nije isplaćen i da muzičara kakav je Tadija Minčić treba angažovati kad god je to moguće.

Kolektiv u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pojašnjava ono što je i direktorka navela kao problem - da nema dovoljno muzičara u Niškom simfonijskom orkestru i da je za svaki koncert potrebno da angažuju i honorarno muzičare.

U duvačkom korpusu je obavezno prisustvo tri fagota, pojašnjavaju, a oni imaju samo jednog zaposlenog muzičara na toj poziciji, pa kažu da za svaki koncert moraju da angažuju drugog honorarno, što su i učinili za premijerni koncert kada je nastupao sin direktorke.

Tadija Minčić je diplomirao i magistrirao na jednom od najstarijih i najvećih državnih fakulteta umetnosti "Hochschule für Musik und Theater München" u klasi profesora Eberhard Marschall-a, prvog i solo fagotiste BRSO u Minhenu. Tadija Minčić je u Niškom simfonijskom orkestru nastupao više puta kao solista i honorarni saradnik i pre nego što je Tatjana Veličković Minčić postala direktor. Okolnosti i razlozi za njegovo honorarno angažovanje su potpuno ispravni u ovom slučaju i ne radi se ni o kakvom subjektivnom osećaju majke prema sinu. Takođe, želimo da naglasimo da je u ovom slučaju NSO uštedeo novac za put i smeštaj honorarnog muzičara za pet dana boravka u Nišu - piše u dopisu kolektiva.

U Ugovoru o autorskom honoraru u koji su novinari imali uvid, a koji potpisuje direktorka Niškog simfonijskog orkestra Tatjana Veličković Minčić, piše da je njen sin Tadija Minčić angažovan za pripremu i nastup na premijernom koncertu koji je održan 25. novembra, za honorar od 30.000 dinara.

I sama direktorka je potvrdila da je njen sin dobio honorar u iznosu koji se isplaćuje i ostalim honorarnim muzičarima, pa i manje, uz komentar da on "nije spao na 30.000 dinara od Simfonijskog orkestra", ali kolektiv u svom dopisu navodi da Minčiću novac nije isplaćen.

U cilju objavljivanja istine javnost mora da zna da Tadiji Minčiću nije isplaćen honorar za angažovanje na koncertu održanom dana 25.11.2022. godine - navode u dopisu.

Takođe kažu da je nakon teksta u kome pravnici kažu da je sporna procedura izbora sina direktorke za nastup na premijernom koncertu, a da li ima sukoba interesa ispituje Agencija za borbu protiv korupcije, održan sastanak celog kolektiva NSO.

Pišu da su članovi Audicione komisije, Umetnički savet, članovi Nadzornog i Upravnog odbora i predsednici reprezentativnih sindikata jednoglasno doneli odluku da za potrebe Niškog simfonijskog orkestra, a u cilju što kvalitetnijih izvođenja koncerata, treba angažovati muzičara kao što je Tadija Minčić kada god je u mogućnosti da uzme učešće, kao i da nema nikakvog sukoba interesa zbog specifičnosti situacije u kojoj se orkestar nalazi.

Dobro je kada ukazujete na nepravilnosti u radu javnih ustanova, ali u ovom slučaju smatramo da nepravilnosti ne postoje. Vašom objavom ste nam dali mogućnost da se oglasimo i ukažemo na dugogodišnji problem nedostatka muzičara u orkestru. Naša ustanova postoji od 1953. godine i jedini je simfonijski orkestar van Beograda. Kolektiv Niškog simfonijskog orkestra smatra da je Tadiji Minčiću vrhunskom umetniku ovom objavom narušen ugled, čast i dostojanstvo kog angažuju mnogi profesionani orkestri u Srbiji i širom Evrope, kao i celom kolektivu Niškog simfonijskog orkestra. Tim povodom tražimo vaše javno izvinjenje Tadiji Minčiću i našoj ustanovi - zaključuju u dopisu.

Dopis kolektiva NSO možete pročitati na kraju teksta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.