Niški Mašinski fakultet dobio virtuelnu laboratoriju koja testira ceo proces proizvodnje

Izvor: JužneVesti.com, 23.Okt.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški Mašinski fakultet dobio virtuelnu laboratoriju koja testira ceo proces proizvodnje

Da proizvode poput automobila, aviona, motora i mašinskih delova osmisle, dizajniraju, zatim testiraju i simuliraju njihov rad i proizvodnju, i to u virtuelnoj realnosti imaće priliku da učine studenti i nastavnici Mašinskog fakulteta u Nišu gde je danas otvorena prva u Srbiji 3DEXPERIENCE laboratorija.

Student master studija niškog Mašinskog fakulteta Ivan Aranđelović ističe da će ovom laboratorijom dobiti priliku da oprobaju drugačiji način učenja, kao i da savladaju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << softverska rešenja koja sve više kompanija koristi.

U ovom programu možemo da projektujemo neki deo, osmislimo kako će on da izgleda, a potom pređemo na sledeću fazu razvoja koja je testiranje, da recimo proverimo da li je taj proizvod otporan na lom, da simuliramo njegov rad i kako se kreće. Onda možemo da pređemo na samu proizvodnju, dizajniramo celu liniju u fabrici i to i dalje sve pod jednom softverskom platformom, što je zaista neverovatno – kaže Anđelković.

Kroz softversku platformu 3DEXPERIENCE na razvoju jednog proizvodu mogu istovremeno na “cloud”-u da rade inženjeri, dizajneri, projektanti, menadžeri, kao i stručnjaci za marketing i prodaju.

Dekan Mašinskog fakulteta kaže da će ovim dobiti studenti, ali i privreda; foto: J. C. M. Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu Nenad T. Pavlović ističe da je cilj osnivanja 3DEXPERIENCE laboratorije da se poboljša nastava na fakultetu i unaprede uslovi za rad na naučno-istraživačkim projektima.

Cilj fakulteta je da obrazuje visokokvalifikovan i stručni kadar u oblasti mašinskog inženjerstva i inženjerskog marketinga, koji će dobiti dobro teorijsko znanje, ali i dovoljno praktičnog znanja koje će moći da primenjuju nakon završetka školovanja i lako nađu zaposlenje. Naš najveći resurs su upravo studenti – rekao je dekan Pavlović.

Ova laboratorija je rezultat zajedničke saradnje kompanije CADCAM Data iz Beograda i niškog Mašinskog fakulteta, a priliku da je koriste imaće studenti svih nivoa studija, istraživači i profesori.

Generalni direktor kompanije CADCAM Data Čedomir Duboka objasnio je da će kroz jednu platformu multidisciplinarni tim imati priliku da sagleda kompletan životni ciklus proizvoda i tako iskusi šta stvara pre nego da ga napravi u realnosti. Vrednost ove laboratorije je, prema njegovim rečima, u komercijalnom svetu preko 200 miliona evra.Upotreba specijalne platforme demontrairana kroz stvaranje robota Popija; foto: J. C. M.

Iako se u ovoj laboratoriji vide samo računari, oni su opremljeni 3DEXIPERIANCE platformom koja će omogućiti studentima i nastavnicima da umesto u realnoj laboratoriji eksperimente, simulacije i testiranje rade u virtuelnoj realnosti. Kada budu sigurni u ceo proces i performanse proizvoda, tada idu u stvarno kreiranje – objašnjava Čedomir Duboka.

Platforma 3DEXIPERIANCE može se koristiti u brojnim granama industrije – automobilskoj, vazduhoplovnoj, energetici, brodogradnji, elektronici…

Na otvaranju laboratorije demonstrirane su i neke od mogućnosti primene 3DEXPERIENCE platforme i rešenja koje integriše. Humanoidni robot Poppy tim iz Italije kreirao je uz pomoć ove platforme za 4 meseca, dok je “Utva” za stvaranje niskokrilca “Sova” koristila softvere iz ove platforme. Profesori Mašinskog fakulteta pokazali su primenu CAD i CAE softverskih rešenja u biomedicniskom inženjeringu i simulaciji mehaničkog ponašanja automobilskih pneumatika.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Otvorena prva "3DEXPERIENCE" laboratorija u Srbiji

Izvor: Blic, 23.Okt.2018

Prva "3DEXPERIENCE" laboratorija u Srbiji, otvorena je danas na Mašinskom fakultetu u Nišu, a ona će studentima i nastavnicima omogućiti da koncepte za industrijski proizvod oprobaju prvo u virtuelnoj realnosti. Kroz jednu platformu multidisciplinarni tim imaće priliku da sagleda kompetan životni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.