Niška premijera dugometražnog dokumentarnog filma  Rampart  reditelja Marka Grbe Singa

Izvor: JuznaSrbija.info, 01.Feb.2023, 20:46

Niška premijera dugometražnog dokumentarnog filma Rampart reditelja Marka Grbe Singa

Niška premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Rampart“ reditelja Marka Grbe Singa (Marko Grba Singh), uz prisusutvo autora, održaće se u petak, 3. februar 2023. godine u 19 sati u Niškom kulturnom centru.

Svetsku premijeru film je imao na Međunarodnom festivalu u Lokarnu, a domaću na Festivalu autorskog filma  u Beogradu.

U napuštenom stanu na obodu Beograda, sećanja na noćne more uporno se prepliću sa uspomenama iz detinjstva. U filmu su korišćeni >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << i  porodični arhivski snimci iz perioda 1998. i 1999. godine sa posebniim akcentom na period NATO bombardovanja.

Marko Grba Sing o naslovu filma:

„Reč – rampart mi je bila zanimljiva i nezamenjiva, jer na engleskom može da se tumači i kao imenica i kao glagol, uz značenje koje po mom mišljenju jako dobro opisuje atmosferu filma. To jeste bedem, utvrđenje, pa čak i neka vrsta skloništa. Film je o prostorima iz detinjstva, stanu i kući odrastanja, pa može da se kaže da su ti prostori neka vrsta bedema koji je čuvao sećanje od nestanka. Isto tako može da se odnosi na porodicu koja je u tim vremenima napravila neku vrstu bedema od spoljašnjeg sveta da bi nas zaštitila. Postoji i treća dimenzija koju će razumeti samo oni koji su igrali video igricu “Heroes of Might&Magic III.“

Marko Grba Sing je jedan od najtalentovanijih domaćih autora mlađe generacije, bavi se dokumentarnim i eksperimentalnim filmom, kratkometražnim i dugometražnim, a poslednjih godina je aktivan i kao umetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs.

https://www.youtube.com/watch?v=TFrAqHhL6MA

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.