Niška opozicija se plaši privatizacije Radona, vlast uverava da nema bojazni

Izvor: JužneVesti.com, 14.Feb.2024, 19:08

Niška opozicija se plaši privatizacije Radona, vlast uverava da nema bojazni

Da će poklanjanjem državi parcelu u Niškoj Banji Institut Radon biti infrastrukturno sređen i opremljen iz budžeta, te da je to u interesu građana zaključili su nadležni na Skupštini. Dok iz opozicije strahuju od potencijalne privatizacije poput onih u Kuršumlijskoj banji, ali i ishoda nakon poklanjanja aerodroma, iz gradske vlasti tvrde da Radan neće biti privatizovan, te da veruju u odluke države.

Kako pomenuta parcela ima 5.760 kvadrata, od kojih je 2.765 kvadrata >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << gradsko, ta će kvadratura, prema rečima člana Gradskog veća za gradske opštine Miroslava Đokića bez nadoknade biti ustupljena Republici Srbiji.

Miroslav Đokić, član Gradskog veća za gradske opštine; foto: N. Đ. On zaključuju da to nije jedini slučaj prenošenja prava javne svojine državi, ali i to da ne postoji nijedan razlog kako ta odluka ne bi bila donešena, jer su, kako Đokić kaže, i terme koje pripadaju Institutu Radon a već su u vlasništvu države.

Zemljište na kome se terme nalaze u vlasništvu su Republike pa nijedan od tih objekata niti je prodat niti privatizovan, već je dalo rezultat da se objekti infrastrukturno opremaju i finansiraju iz budžeta Republike Srbije, što nismo imali slučaj sa Institutom i hotelom - kaže Miroslav Đokić.

Institut Radon će prelaskom u državno vlasništvo imati benefit, ističe Đokić, koji kaže da su godinama unazad morali da traže saglasnost Grada Niša, Srbijavode i ministarstava, a više neće morati.

To je komplikovalo dokumentaciju pri svakom konkurisanju, tako da je ovo normalan sled okolnosti da se rasknjiži imovina kako bi je lakše koristili - zaključuje Đokić.

Dragoslav Ćirković, koalicija "Niš moj grad"; foto: N. Đ. Nasuprot tome, niška opozicija smatra da će prelaskom Radona u vlasništvo Republike Srbije biti napravljena ista greška koja je napravljena kada je aeorodrom “Konstanin Veliki” predat državi na upravljanje, te njihovo poslovanje nazivaju lošim.

Loše je što je Niš sebi dopustio da još jedna imovina grada ode u Republiku i biće odgovora da smo i mi deo Republike. Ja bih voleo da pitam zašto onda Republika ne uradi nešto da grad dobije sredstva na ime toga što će više pola hektara izglasati da se stavi, verovatno na prodaju. Doneće istu odluku kao i sa aerodromom, a već u januaru imamo manje putnika i najloši “gazda” je zapravo država - kaže Dragoslav Ćirković iz koalicije “Niš moj grad”.

Opoziciju takođe brine da će se u Niškoj Banji dogoditi privatizacije kakve su se događale u Kuršumlijskoj banji, kada je firma bliska SNS-u kupila hotel, nakon što je zemljište dato državi na upravljanje.

Miroslav Đokić uverava da se to ne može dogoditi iz razloga što je u pitanju rehabilitacioni centar, a ne hotelski kompleks koji se koristi za turizam, te ističe da je odluku doneo državni vrh u koji on veruje, kao i to da je siguran da će interes građana biti na prvom mestu.

Dok opozicija ističe da, ako je već odlučeno, trebalo tražiti novčanu naknadu koja će biti investirana u nove vrtiće, a Đokić koji, iako nije mogao da se seti koje su parcele u pitanju, potvrdio da je do sada i država bez nadoknade Gradu Nišu ustapala zemljišta, te da je u pitanju uzajamna razmena.

O ovome će se odbornici izjasniti u večernjim satima i očekuje se da bude usvojeno glasovima vladajuće koalicije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.