Niška Skupština usvojila odluku o DKC-u, radnici protestovali ispred

Izvor: JužneVesti.com, 29.Nov.2023, 19:14

Niška Skupština usvojila odluku o DKC-u, radnici protestovali ispred

Radnici Dečijeg kulturnog centra protestovali su danas ispred gradske Skupštine tokom sednice na kojoj je usvojena izmena Odluke o osnivanju Ustanove Dečiji kulturno obrazovno rekreativni centar Niš. Nova ustanova dobila je novo odgovorno lice, a radnici DKC-a i dalje insistiraju da se odluka o spajanu sa "Divljanom" u potpunosti poništi.

Odgovorno lice Dečijeg kulturno obrazovno rekreativnog centra biće Jelena Kalajdžić, master ekonomista i ona će do imenovanja direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ustanove, odnosno imenovanja v.d. direktora, obavljati poslove direktora i vršiti ovlašćenja direktora, odlučili su niški odbornici.

Ne žele spajanje; foto: Nikola Đukić Za to vreme, radnici DKC-a su ispred zgrade Skupštine održali još jedan protest i ponovili svoj zahtev.

Smatramo da odluku apsolutno treba poništiti. Dolazimo do jučerašnjeg dana gde se na predlog gradske vlasti ubacujemo kao dopuna dnevnog reda. Zapravo je to izmena odluke od prošle godine koja više ne postoji za nas - kaže predstavnik radnika Jovan Živković.

Od 1. januara nova ustanova; foto: Nikola Đukić Gradonačelnica Dragana Sotirovski ponovila je da će nova ustanova sigurno biti formirana i to početkom naredne godine.

Menja se odgovorno lice koje će imati po ovlašćenju Skupštine pravo da deponuje potpis i da zvanično u APR-u registruje ustanovu koja će od 1. januara 2024. godine kao zajednička ustanova dve postojeće ustanove zaživeti sa jedinstvenim budžetom, sa svim zaposlenim radnicima koji sada rade u DKC i Divljani. Mi ostajemo kao grad i kao osnivač te dve ustanove pri prvobitnoj ideji da to treba da bude ustanova koja će funkcionisati po Zakonu o učeničkom i studentskom standardu, ustanova koja nikada ne može da bude ustanova kulture već ustanova koja će pripasti obrazovnom sistemu - rekla je Sotirovski.

Podsetimo, radnici DKC-a nezadovoljni nizom odluka o osnivanju Dečijeg kulturno-obrazovno-rekreativnog centra počeli su sa protestuju sa jednim zahtevom - da se ne spoje sa “Divljanom”. Tražili su da se skupštinska Odluka povuče i da se vrati šifra Dečijem kulturnom ceturu. Nakon razgovora sa gradonačelnicom, ostavili su mogućnost da dođe do spajanja tih ustanova, a da radnici budu zadovoljni. Ipak, do dogovora nije došlo pa su krenuli sa protestnim šetnjama, a gradonačelnica im je poručila da se bune bez razloga, da je parola “Vratite deci kulturu” maliciozna i da su neki zaposleni ispolitizovani.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.