Niš prvi u Srbiji dobija moderni e-parlament

Izvor: JužneVesti.com, 09.Okt.2019, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš prvi u Srbiji dobija moderni e-parlament

Da će rad niškog parlamenta biti prvi digitalizovan u Srbiji, i to narednih meseci, najavio je predsednik Gradske Skupštine Rade Rajković. Softver finansiraju Ujedinjene nacije i Vlada Švajcarske, a trebalo bi da donese prenos sednica uživo preko skupštinskog sajta, elektronsko glasanje, kao i video i audio arhivu svih sednica.

Skupština grada prva će koristiti verziju softvera prilagođenu radu niških parlamentaraca. Predsednik gradskog parlamenta Rade Rajković kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da će Niš donacijom dobiti i 78 tableta i računare za monitoring koji će koristiti predsedavajući.

Ovim će se unaprediti efikasnost i transparentnost rada parlamenta. Nastavljamo dobru praksu odnosa sa građanima i medijima. Rad parlamenta biće još transparentniji, a građani blagovremeno informisani - kaže Rajković.

Stranci pomažu niškom parlamentu; Foto: JVSkupštinski portal emitovaće sednice uživo i objavljivaće rezultate glasanja u realnom vremenu, kaže Rajković. Procenjuje da je ušteda na neštampanju materijala 2 miliona dinara godišnje. Softver i 78 tableta koštaće 150.000 dolara, a u pitanju je donacija Vlade Švajcarske i programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Postojaće i arhiva da svi mogu da vide sadržaje sednica. Budućnost su i direktni prenosi na skupštinskom kanalu - kaže Rajković.

Ovaj projekat koji se zove “Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu parlamenta” treba da bude realizovan i u Leskovcu.

Saša Miler iz švajcarske Agencije za razvoj i saradnju koja finansira projekat, navela je da su veoma posvećeni podržavanju lokalnih demokratskih institucija. Dodaje i da je digitalizacija alat za jačanje demokratije.

Od svih lokalnih institucija parlament ima poseban legitimitet zato što za njih građani direktno glasaju i direktno predstavljaju građane - rekla je Miler.

Fransis Pikap, stalna predstavnica UNDP u Srbiji, navela je da ovaj program ima 2 ključna benefita - jačanje transparentnosti i smanjivanje troškova.

Niš je prvi grad koji je uveo ovaj sistem prilagođen poslovniku o radu i potrebama građana Niša. Počeli smo da primamo zahteve i drugih gradova za ovaj program, njih 30 - kaže Pikap.

Obe su navele da se digitalizacijom jača demokratija.

Za 6 meseci u Nišu biće održani lokalni izbori, a opozicija je najavila bojkot. Tako bi budući moderni e-parlament mogao da bude bez opozicije i da ga čine samo predstavnici SNS i njihovih koalicionih partnera.

Međutim, predstavnice Švajcarske i UNDP odbile su da komentarišu takav rasplet i odgovore na pitanje o budućoj demokratičnosti planiranog e-parlamenta, što je i svrha ovog projekta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Skupština grada Niša dobija E-parlament softver, prenos sednica na internetu

Izvor: JuznaSrbija.info, 09.Okt.2019

Grad Niš dobija E–parlament softver koji podržava elektronsko upravljanje dokumentima kao što su odluke gradskog parlamenta, najavio predsednik SG Rade Rajković...Softver finansiraju UN i Vlada Švajcarske, a omogućiće prenos sednica uživo preko sajta, elektronsko glasanje, video i audio arhivu...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.