Niš pohvaljen da najbolje popisuje objekte bez dozvole

Izvor: RadioCity.rs, 10.Feb.2017, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš pohvaljen da najbolje popisuje objekte bez dozvole

U poslednje dve nedelje, od kada je počeo dodatni popis nelegalno izgrađenih objekata, u našem gradu popisano je četiri puta više kuća i objekata bez dozvole, nego tokom cele 2016. godine. To trenutno Nišlije u procesu ozakonjenja svrstava u najefikasnije.
„Grad Niš je ovaj posao prihvatio vrlo ozbiljno. Do sada je popisano negde oko 20.000 nezakonito izgrađenih objekata. Procene govore da ćemo u gradu Nišu imati oko 40.000 nezakonito izgrađenih objekata koji će biti evidentirani >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << na teritoriji grada. Naravno, ovo su okvirni podaci jer nam predstoje seoska vikend naselja, gde ne možemo precizno da utvrdimo koliko ćemo objekata evidentirati kada uđemo na područje jednog domaćinstva ali, recimo, taj broj će biti do 40.000 nezakonito izgrađenih objekata“, kazala je Darinka Đuran ispred Ministrstva građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе.

U Ministarstvu tvrde da će najkasnije do 10. marta Niš imati bazu podataka. Na ozakonjenju objekata u našem gradu radi 10 komisija, sa 30 novozaposlenih službenika. Ekipe su pojačane, udvostručene, uz pomoć ljudi iz svih pet gradskih opština.
Da ubrzani proces ozakonjenja nije lak zadatak, tvrde upravo oni koji ga obavljaju. Radi se u zgradama GO, mesnim kancelarijama, ali i na terenu, gde se neretko službenici susreću sa raznim poteškoćama.
„Počeli smo da radimo kada je bilo -14 stepeni, bilo je ledeno. Jedna koleginica je čak dobila upalu pluća, i neće više moći da radi. Dešava nam se i da neko od vlasnika kojima pokucamo na vrata ne želi da sarađuje, ili ima opasnog psa. Neki objekti su nepristupačni, zaključani. Ali, pošto imamo kratak rok i ovo je javni interes, moramo da radimo bez obzira da li su uslovi povoljni ili ne“, rekla je službenica koja je želela da ostane anonimna.

Prosečno Nišlije zadužene za ovaj posao dnevno popišu 950 objekata, iako je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture propisalo za Niš kvotu od 800 objekata dnevno.
Podsetimo, nekretnine koje su izgrađene na “divlje”, koje nisu prijavljene ili evidentirane moraju da se popišu i uknjiže u katastar nepokretnosti do 1. marta. Cene taksi za ozakonjenje od 5 do 50 hiljada dinara. 

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.