Izvor: B92, 15.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Pronađeno 18 bombi

Niš -- Ruski sprecijalci koji rade na otklanjanju mina na niškom aerodrom pronašli su 13 kasetnih i pet avionskih bombi.

Pored toga, oni su pronašli i veći broj drugog eksplozivnog oružja, izjavio je danas u Nišu šef ekipe Andrej Vinohodov. Ruski specijalci, koje su posetili ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin, od jula su ručno pregledali 123.000 kvadratnih metara.

Samohodni mehanički tragač mina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregledao je 263.000 kvadratnih metara civilnog dela niškog aerodroma.

Vinohodov je rekao da je tridesetak ruskih eksperata, pripadnika ruske državne agencije EMERKOM, pronašlo, osim kasetnih i avionskih bombi, i tri minobacačke granate, 20 protivavionskih metaka kalibra 20 milimetara i jedan detonator.

Ministar Ivica Dačić je rekao da srpski narod visoko ceni pomoć Ruske Federacije koja se ogleda ne samo u razminiranju terena, već i u principijelnom stavu Rusije u vezi sa Kosovom i pozicijom Srbije u međunarodnim odnosima.

"Nadamo se da ćemo nakon ratifikacije energetskog sporazuma ubrzano ići potpisivanju svih akata koji slede iz tog sporazuma", kazao je Dačić.

On je rekao da u Nišu ima dosta bombi zaostalih od bombardovanja 1999. godine, među kojima dosta kasetnih bombi koje su zabranjene.

Ruski ambasador Aleksandar Konuzin je rekao da na rusku ekipu deminera veoma pozitivno utiče potvrđivanje energetskog sporazuma.

Konuzin je rekao da se nada da će rusko Ministarstvo za vanredne situacije uspešno sarađivati sa sličnom službom za vanredne situacije koju Srbija sprema.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Srbija visoko ceni rusku pomoć u uklanjanju bombi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2008

NIŠ - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija visoko ceni gest Ruske Federacije koja humanitarnim radom pomaže uklanjanje kasetnih bombi iz perioda NATO bombardovanja sa niškog civilnog aerodroma...Dačić je u Nišu, zajedno sa ambasadorom Ruske Federacije u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić i Konuzin kod specijalaca

Izvor: Kurir, 16.Sep.2008, 07:37

NIŠ - Ruski specijalci koji rade na otklanjanju mina na niškom aerodromu “Konstantin Veliki" pronašli su 13 kasetnih i pet avionskih bombi, kao i veći broj drugog eksplozivnog oružja, izjavio je juče u Nišu šef ekipe Andrej Vinohodov. Ruski specijalci, koje su juče posetili ministar unutrašnjih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.