Neophodne evidencije pasa, vlasnika, privatnih azila i odgajivačnica

Izvor: JužneVesti.com, 24.Mar.2016, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodne evidencije pasa, vlasnika, privatnih azila i odgajivačnica

Uz to da je za rešavanje problema pasa lutalica Nišu neophodan azil, direktor JKP Mediana Bratislav Vučković kaže da su nužne i evidencije vlasnika svih pasa, privatnih azila, odgajivačnica i "neka vrsta zoo-katastra".

Kako je Vučković rekao na sastanku sa predstavnicima udruženja za zaštitu životinja, inspekcija i komunalne policije, gde je u znak podrške došao i Bora Đorđević, počinje rešavanje "višedecenijskog problema pasa i mačaka lutalica". >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Ovo je početak dobre saradnje i pružanja ruke između nas komunalaca i udruženja za zaštitu životinja - rekao je Vučković.

Prema njegovim podacima, od 2011. do 2015. godine zoo-higijeničarska služba na niškim ulicama uhvatila je oko 5.000 pasa lutalica, od toga je oko 4.200 sterilisano, pa vraćeno na ulice, a oko 800 pasa udomljeno.

Ako smo toliko pasa uhvatili, sterilisali i udomili, odakle sada na niškim ulicama nesterilisanih, nečipovanih pasa koji, pošto su nesterilisani, izražavaju svoju agresivnost? - pita Vučković.

Pošto i Vučković i članovi udruženja pretpostavljaju da je razlog za povećan broj pasa na ulicama to što ih vlasnici izbacuju, na sastanku se postavilo i pitanje kažnjavanja neodgovornih vlasnika.

Tvrdimo da, ako bi se teoretski u ovom momentu sklonili svi psi sa ulica Niša, već za par meseci bi stanje bilo isto, ako ne i gore, upravo jer nadležne institucije ne prepoznaju glavni i jedini uzrok problema, a to je neodgovorno vlasništvo - kaže Ana Mitrović iz Udruženja "Pseća sreća".

Ona je istakla i činjenicu da u Nišu niko nikada nije kažnjen ni za držanje nečipovane, odnosno neobeležene životinje, a pogotovo ne za njeno izbacivanje na ulicu.

To opet dovodi do zaključka odakle i na koji način se dešava konstantno povećavanje broja uličnih ili takozvanih napuštenih životinja koje se po potrebi terminološki veoma brzo pretvaruju u lutalice - kaže Mitrovićeva.

Poseban i najgori deo problema je što se koristi potpuno neuslovan prostor na mestu stare kafilerije, inače neregristrovan od strane Uprave za veterinu, jer ne ispunjava nijedan od uslova propisanih u delu Zakona o prihvatilištima - ističe Mitrovićeva.

Dodaje da se u boksove smešta više pasa nego što je to dozvoljeno, da su neuhranjeni i da ne dobijaju odgovarajuću veterinarsku negu.

Zato zahtevamo da se bezuslovno i odmah prekine hvatanje i dovođenje novih pasa u ionako loše uslove u prihvatilištu zbog čega će i biti podneta prijava i zahtev Upravi za veterinu - najavljuje Mitrovićeva.

Posle nekoliko razgovora sa predstavnicima Grada, nada se "zajedničkom i humanom rešenju čitave situacije".

Bojim se i u najavi je opasnost od masovnog trovanja životinja. To ne radi "Mediana", kao direktor preduzeća želim da se ogradim od svega toga. Jutros smo imali 4 uginula psa u Opštini Niška Banja - kaže Vučković.

Podsetimo, problem pasa lutalica na niškim ulicama potresao je nišku javnost nakon dva slučaja napada na prolaznice kroz Staro groblje za samo dva dana. U prvom slučaju napadnuta je starija Nišlijka koja je zadobila ozbiljne povrede svuda po telu, a u drugom studentkinja koja je imala povrede butine.

Kako su utvrdili i radnici "Mediane", koji su odmah posle toga poslati da na tom mesta hvataju pse, ali i članovi udruženja ljubitelja životinja, u čoporu koji je napadao prolaznice bila je i kuja koja je, pretpostavljaju, branila svoje leglo.

O tome je na prethodnoj sednici Veća govorio i gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Na poziv direktora JKP "Mediana" u Niš je došao i "uvaženi prijatelj našeg grada" Bora Đorđević koji je najavio pomoć.

Razgovarao sam sa menadžerom i organizovaćemo koncert, ne samo "Riblje čorbe", već i još bendova. Deo prihoda biće namenjen azilu - najavio je Đorđević.

Uz to je Vučkovića podsetio na parolu koju su osmislili: "Dosta je bilo laganja, azil bez odlaganja".

Na ovom sastanku nije bilo reči o lokaciji azila čije pronalaženje, kako je ranije rekao većnik Jovan Stojković, neće biti jednostavno.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.