Najbolji su niški padobranci: Obeležen Dan vojnih padobranaca

Izvor: JuznaSrbija.info, 14.Okt.2019, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji su niški padobranci: Obeležen Dan vojnih padobranaca

Jubilej, kakvim se retko koja zemlja u svetu može pohvaliti, padobranci su obeležili onako kako samo oni znaju - padobranskim skokovima.

Protekle subote, na niškom vojnom aerodromu „Narednik pilot Mihajlo Petrović“ je održana svečanost povodom Dana vojnih padobranaca - 14. oktobra, na kojoj su pripadnici 63. padobranskog bataljona obeležili sedamdesetpet godina od formiranja prvih padobranskih jedinica u Srbiji.

Svečanosti su prisustvovali državni >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << sekretar Aleksandar Živković, zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, MUP-a i lokalne samouprave, gosti iz Republike Grčke, veterani  63. padobranske brigade i članovi porodica poginulih pripadnika tog sastava.

Komandant Specijalne brigade brigadni general Miroslav Talijan je u svom govoru pozdravio porodice poginulih junaka, njihove naslednike i veterane 63. padobranske brigade i tom prilikom podvukao da su pripadnici padobranskog bataljona između prošlogodišnjeg i današnjeg obeležavanja Dana vojnih padobranaca svoju osposobljenost i operativnu sposobnost osvedočili i unapredili na čitavom korpusu uspešno realizovanih zadataka, prikaza i vežbi u Srbiji i inostranstvu. Reči komandanta Specijalne brigade potvrdio je i komandant 63.padobranskog bataljona potpukovnik Boban Georgijev podsetivši na uspešno izvršene brojne zadatke poput padobranskih skokova, taktičkih uvežbavanja i vežbi, različitih gađanja i zajedničkih vežbi sa pripadnicima specijalnih jedinica stranih oružanih snaga iz Ruske federacije, Belorusije i Grčke.

Srbija  spada među retke zemlje u Evropi i svetu koje imaju višedecenijsku tradiciju padobranskih jedinica i zato su pripadnici 63. padobranskog bataljona sedamdesetpet godina postojanja obeležili atraktivnim demo skokovima i spuštanjem zastava Republike Srbije, Vojske Srbije, Specijalne brigade, 63.padobranskog bataljona  i grada Niša ispred nekoliko hiljada građana Niša koji su prisustvovali svečanosti. Posebnu atrakciju Dana vojnih padobranaca predstavljao je i tandem skok Nejca Juriča i Gorana Todorovića, bivšeg pripadnika 63. padobranske brigade, koji je u invalidskim kolicima od 2003.godine kada je nakon otkaza glavnog padobrana zadobio teške telesne povrede.   Danas je izveo svoj 36-ti padobranski skok nakon nesreće, a među prvima mu je čestitao državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Živković.

Povodom dana vojnih padobranaca najbolji su dobili nagrade, priznanja i knjige, dok je više padobranaca dobilo Zlatnu statuu za navršenih petnaest godina padobranske službe. Priznanja je dodelilo i Udruženje veterana 63. padobranske brigade, dok je 63. padobranski bataljon dodelio plakete za izuzetnu saradnju udruženjima, institucijama i pojedincima.  Gosti su na kraju svečanosti obišli zbor tehnike i naoružanja, spomen kompleks 63. padobranskog bataljona i položili vence na spomenik padobrancima koji su poginuli u borbenim dejstvima.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.