Najavljivan pre 3 godine, konačno otvoren Srpsko-korejski informatički centar u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 12.Jul.2023, 14:40

Najavljivan pre 3 godine, konačno otvoren Srpsko-korejski informatički centar u Nišu

Donacijom Nacionalne agencije za informaciono društvo Republike Koreje u Nišu je u sredu, 12. jula otvoren Srpsko-korejski informatičko pristupni centar, gde će besplatnim kursevima biti omogućeno savladavanje digitalnih veština. Uz beogradski, ovo će biti drugi SKIP centar u Srbiji, a svečanom otvaranju prisustvovao je i ambasador Južne Koreje Đeung Li.

Otvaranju prisustvovao i ambasador Republike Koreje u Srbiji; foto: JV / N. Đ. Informatičko pristupni centar u Nišu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << biće namenjen prevashodno studentima i đacima, ali i svim građanima koji žele da prevaziđu “digitalni jaz”, rekao je potpredsednik korejske Nacionalne agencije za informaciono društvo Đoeho Li.

On je najavio da će Nišlijama biti dostupni edukativni dronovi, 3D štampači, a besplatnim početnim i naprednim kursevima građani jugoistočne Srbije moći će da savladaju nove, digitalne veštine.

Prostorije SKIP centra; foto: JV / N. Đ. Takođe, Đoeho Li je najavio je da će se u SKIP centru pažnja biti posvećena specifičnim potrebama marginalizovanih grupa i rekao da su obezbedili opremu koja će pomoći osobama sa invaliditetom da mogu nesmetano da prate nastavu.

Cilj novootvorenog, drugog SKIP centra u Srbiji jeste da pomogne, ne samo zaposlenima u lokalnoj samoupravi Grada Niša, već i studentima, đacima i svim građanima Niša da imaju lakši pristup znanju koje je neophodno da savladaju sve ono što je neophodno u današnje vreme, kada su u pitanju digitalne tehnologije, naročito imajući u vidu koliko se današnji svet brzo razvija i transformiše - rekao je Li.

Ambasador Republike Koreje u Srbiji Đeung Li istakao je da pomažu i rukovode preko 55 Centara u 44 zemalja, ali da je Srbija jedina zemlja u kojoj su otvorili dva Centra, kao i to da će SKIP centar doprineti poboljšanju dostupnosti informacija i kvalitet života građana jugoistočne Srbije.

Prostorije SKIP centra; foto: JV / N. Đ. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski istakla je da, kao lokal patriota, priželjkuje da niški SKIP centar bude za nijansu bolji od beogradskog, ali da će biti zadovoljna i da makar bude uspešan kao SKIP centar u glavnom gradu Srbije.

Istakla je gradonačelnica da će SKIP centar omogućiti, kako digitalno opismenjavanja stanovništva, koje će moći da isprati privredne inovacije, tako i pružiti mogućnost digitalne transformacije i digitalizacije lokalne samouprave.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski na sastanku tražila nove investicije; foto: JV / N. Đ. Takođe je Sotirovski rekla da je iskoristila priliku da na sastanku sa ambasadorom Đueng Lijem u Gradskoj kući podseti da je Niš grad sa povoljnim poslovnim okruženjem za dolazak investitora iz Južne Koreje i naglasila da Grad Niš može biti dobra logistička podrška.

Prvobitno otvaranje SKIP centra najavljeno za oktobar 2020. godine, zbog nerešenog spora oko vlasništva zgrade Narodnog univerziteta, a iako je još 2021. godine gradonačelnica Niša rekla da je problem rešen, Centar je otvoren tek sada.

Podsetimo, skoro 2 meseca ranije, Sektor za informaciono-komunikacione tehnologije u Nišu, koji je 26 godina obezbeđivao rad gradskih uprava, ugašen je zato što su zaposleni odbili da idu na SNS miting 26. maja.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Nišu otvoren Srpsko-korejski informatički pristupni centar - prilika sa digitalno opismenjavanje

Izvor: JuznaSrbija.info, 12.Jul.2023

Ambasador Republike Koreje (Južna Koreja) u Srbiji Li Đeung, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Čedomir Rakić i gradonačelnica Dragana Sotirovski, otvorili su danas u Nišu na Trgu kralja Milana, Srpsko-korejski informatički pristupni centar (SKIP)...U centu će...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.