Na izložbi u Sinagogi slike i kreacije Milene Pavlović Barili, ali i ruke izlivene u bronzi

Izvor: JužneVesti.com, 03.Sep.2021, 08:42

Na izložbi u Sinagogi slike i kreacije Milene Pavlović Barili, ali i ruke izlivene u bronzi

U prostorijama niške Galerije Sinagoga otvorena je izožba slika i modnih kreacija Milene Pavlović Barili. Narednih dana posetioci će biti u prilici da pogledaju portrete, autoportrete, ilustracije, lične stvari i haljine koje je ova evropska umetnica dizajnirala.

Izložba slika koje je Barili stvarala u peridu od 1924. do 1945. godine na kojoj dominiraju boje od onih jarkih do najnežnijih, ponekad u kombinaciji sa crno-belim elementima, na radost niških ljubitelja umetnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << otvorena je juče u niškom Narodnom muzeju.

Inspirisana svakodnevnim ljudima iz svog okruženja i porodice, umetnica je njihova lica oslikavala na platnu.

Od portreta običnih ljudi koji su je okruživali, preko pejzaža, pa sve do autoportreta svojom četkicom je večno zabeležila.

Pažnju Nišlija najviše je privuklo remek-delo Autoportret sa velom iz 1939. godine, smešteno u centralnom mestu Galerije, a osim sa velom sebe je slikala i sa raznim šeširima.Remek-delo Autoportret sa velom i kreacije Milene Barli; T.T.

Život sa majkom Danicom, na dvoru kralja Aleksandra Karađorđevića u društvu istaknutih i modernih ličnosti iz tog doba. doprineo je stvaranju njenog istančanog ukusa za modu, pa je deo izložbe posvećen i kreacijama.

Za kreiranje velepnih haljina kao priložak u radu koristila je svoje skice. Lepo ukopljeni raskošni materijali, cirkoni i perje, dokaz su da je išla ispred svog vremena.

I ja bih ovo danas obukla, toliko je lepo i moderno - rekla je jedna Nišlijka.

Osim slika i haljina ono što je zainteresovalo posetioce jesu lični predmeti Milena Barili poput vela, sandala i tašne, a ponajveću pažnju i komentare izazvao je posmrtni odlivak Mileninih ruku. Među ličnim stvarima našao se izlivak njenih ruku; foto: T. T.

Ove ruke izlivene u bronzi, izlila je Milenina najbolja prijateljica Malvina Hofman, kada je ona umrla. Po italijanskom običaju ruke se liju u čast nekome - kažu iz Galerije.

Kako kažu iz Galerije, ova postavka je veoma značajna za Grad Niš, jer se radi o neprocenljivim delima.

Milena Pavlović Barili rođena je 5. novembra 1909. godine u Požarevcu, stavarala je između dva rata i pored toga što je prerano preminula u svojoj 36. godini 1945. godine u Njujorku, brojnim dotadašnjim delima dala je istaknuti doprinos evropskoj umetnosti. Neka od tih dela niška publika moći će da pogleda do kraja meseca u Galeriji Sinagoga.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.