Na današnji dan umro je Milan Obrenović, zašto su Nišlije i kralj imali poseban odnos...

Izvor: JuznaSrbija.info, 11.Feb.2024, 17:07

Na današnji dan umro je Milan Obrenović, zašto su Nišlije i kralj imali poseban odnos...

Na današnji dan, 11. februara 1901. godine, u 47. godini života preminuo je kralj Milan Obrenović, ostavljajući neizbrisiv trag u istoriji Srbije. Sahranjen je u manastiru Krušedol, pored kneginje Ljubice, a niške Opštinske novine posvetile su svoje izdanje od 26. januara 1902. godine godišnjici njegove smrti.

Kralj Milan Obrenović bio je značajna figura u istoriji Srbije. Tokom njegove vladavine, Srbija je stekla međunarodno priznanje kao nezavisna država i postala >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << kraljevina. Otvoreno je zasedanje Narodne Skupštine u Nišu, što je doprinelo jačanju veza između kralja i građana Niša.

Nišlije su posebno cenile kralja Milana zbog njegove uloge u oslobođenju grada od turske vlasti. Nakon pet vekova pod turskom vlašću, Niš je konačno dobio slobodu, a kralj Milan je postao simbol te slobode. Odluka da se Niš proglasi za drugu prestonicu Srbije dodatno je učvrstila veze između kralja i ovog grada.

Njegova poseta Nišu 1878. godine, zajedno sa kneginjom Natalijom i sinom Aleksandrom, bila je od velikog značaja za Nišlije. Kralj Milan je kupio konak u centru grada i planirao je da često boravi u Nišu. Osim toga, kralj Milan je pokazao hrabrost i odlučnost u vođenju Srbije, što je doprinelo jačanju ugleda zemlje u međunarodnoj zajednici.

Obeležavanje prisutnosti kralja Milana u Nišu nije samo čin poštovanja prema istoriji, već i priznanje njegovog uticaja na grad i njegove stanovnike. Spomenik koji će biti podignut u Nišu biće simbol zahvalnosti i sećanja na vladara koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji Niša i Srbije.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.