Na današnji dan slavio se rođendan Josipa Broza Tita – Dan mladosti

Izvor: RadioCity.rs, 25.Maj.2017, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan slavio se rođendan Josipa Broza Tita – Dan mladosti

Obeležavanje rođendana Josipa Broza – Tita, širom nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije trajalo je od 1945. do 1988. godine, zaključno sa 1987. godinom kada je rođendan doživotnog predsednika poslednji put obeležen.
Do 1957. godine ovaj dan obeležavao se samo kao Titov rođendan, ali je na njegovu inicijativu od te godine, taj dan postao Dan mladosti. Štafeta mladosti svake godine polazila je iz drugog mesta i republike, ali je uvek masovno dočekivana >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << širom gradova tadašnje Jugoslavije.
Centralna manifestacija organizovana je na stadionu JNA u Beogradu, gde su pioniri, omladinci, i pripadnici svih rodova vojske organizovali slet. Ujedno tu je bila i krajnja odrednica štafete koja je iz ruke u ruku nošena širom tadašnje države. Predavanje štafete Titu proticalo je uz kratak govor, a on bi uvek naglašavao da je ona nošena rukama omladinaca prelazila hiljade kilometara od Triglava do Đevđelije. To je bio ujedno i neradan dan i opštenacionalni praznik u celoj SFRJ.

Naši stariji sugrađani se uglavnom sa pozitivnim emocijama prisećaju 25. maja.
„Sećam se odlično 25. maja, Titov rođendan što se mene tiče Titovo vreme bar za mene je bilo lepo, kaže jedan naš sugrađanin.

„Kako da se ne sećam, dan radosti i veselja. Bilo je to dobro vreme i za mlade i stare, odlično za sve, lep period života. To je bilo i najbolje vreme.“
„Bilo je veliko slavlje, velika fešta, to se slavilo srcem, a ne veštački. Bilo je to stabilno vreme sa ekonomskog i političkog stanovišta, ali i bezbedno. Mogao si da spavaš na klupi ništa ti se ne bi desilo“, kaže jedan Nišlija.
Nisu baš svi naši sagovornici oduševljeni Titom, pa jedan od njih kaže da ga se „itekako seća“.
„Znam šta je bilo 25. maja, ali sam odlično osetio onog gnusnog Tita na svojoj koži“, priseća se  jedan sugrađanin uz psovku upućenu Titu.
Mladi s kojima smo razgovarali uglavnom ne znaju šta je bilo 25. maja, a oni koji su znali, ističu da su slušali o tome ali i o Titovoj vladavini od roditelja.
Inače, 25. maj obeležavao se i posle Titove smrti 1980. godine, a štafetu su primali tadašnji predsednici Saveza socijalističke omladine Jugoslavije. 1987. godine poslednji put održan je slet, a već u januaru 1988. godine uredbom je ukinuta ova manifestacija. 

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.