Ovako je to bilo nekad: Dan mladosti (VIDEO)

Izvor: Mondo, 25.Maj.2017, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako je to bilo nekad: Dan mladosti (VIDEO)

Današnji dan - 25. maj, slavio se širom Jugoslavije kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita. Podsetite se kako je izgledalo nekad kada su Tito, omladina, akcija, štafeta i sletovi bili obležja najvećeg praznika stare Jugoslavije.

Foto: Printscreen/YouTube

Zvanični podaci govore da je Josip Broz rođen 7. maja 1892. godine u Kumrovcu, iako mnogi ovaj podatak, kao i većinu Titove biografije stavljaju pod upitnik.

Kako god, Centralni komitet >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Saveza komunističke omladine Jugoslavije je 25. maja 1945. prvi put organizovao svečanu proslavu Titovog rođendana.

Sećate se štafete? Evo kako je nastala

Inače, istog datuma godinu dana ranije je počeo desant na Drvar (Operacija Konjički skok) - nemačka akcija čiji je cilj bio da se zarobi Josip Broz i da se ukloni vođstvo partizanskog pokreta u Jugoslaviji.

Cilj operacije bio je da se uništenjem središnjih štabova i ustanova nanese težak udarac NOVJ, što bi oslobodilo krupne nemačke snage sa Balkana za manevarsku upotrebu. Tito je uspeo da se spase prilikom desanta nemačkih padobranskih jedinica.

Na inicijativu Josipa Broza, Centralni komitet Narodne omladine Jugoslavije 1957. godine donosi odluku da se 25. maj proslavlja kao Dan mladosti.

Dokumenti CIA o Jugoslaviji: Šta posle Tita

Prva Štafeta mladosti kreće 5. maja 1957. iz Kumrovca, Titovog rodnog mesta. Svake naredne godine krenuće iz drugog mesta, simbolično obeležavajući značajne datume i događaje iz istorije Jugoslavije.

Konačno, 25. maja, na završnoj svečanosti, sletu, koji se održava na stadionu JNA, Titu će je uručiti najbolji među mladima te godine.



Izvor: youtube

Štafetu su Titu uvek uručivali najbolji među omladincima.

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Manifestacija nošenja štafete održavala se pune 42. godine.



Izvor: youtube

Štafeta mladosti, poslednji put je nošena 1987, iste one godine kada je vlast u Srbiji preuzeo Slobodan Milošević, a 1988. je poslednji put održana priredba u čast Dana mladosti.

10 zašto 10 zato o Titovom 25. maju i štafeti

Doživotni predsednik SFRJ i Saveza komunista, vrhovni komandant oružanih snaga i čelnik Pokreta nesvrstanih - Josip Broz Tito, koji je upravljao Jugoslavijom 35 godina, umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani.

POGLEDAJTE KAKO JE TO IZGLEDALO:



Izvor: YouTube



Izvor: youtube



Izvor: youtube

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZA DOBRO JUTRO 25. MAJA: Sećate li se kako se nekada slavio Titov rođendan i Dan mladosti? (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 25.Maj.2017

Dobro jutro! Danas je 25. maj, dan koji se nekada širom bivše Jugoslavije masovno slavio kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita...Iako je Tito zvanično bio rođen 7. maja, 25. maj je obeležavan kao njegov rođendan. Centralna manifestacija uvek je organizovana na tadašnjem stadionu JNA u...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.