Moderna fabrika za prečišćavanje otpadnih voda

Izvor: JuznaSrbija.info, 19.Dec.2018, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moderna fabrika za prečišćavanje otpadnih voda

U Gradskoj kući u Nišu održan je sastanak sa predstavnicima švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju SIDA i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine na temu sporvođenja projekta sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je istakao da je ovaj projekat od izuzetne važnosti za grad i građane Niša i da je do sada za potrebe izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda izvršena >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << eksproprijacija oko 500 parcela od ukupno nešto više od 600 parcela na čijem zemljištu će biti postrojenje.

Kada postrojenje bude završeno povećaće se kapaciteti za prečišćavanje otpadnih voda i više od 20 000 tona mulja biće uklonjeno iz Nišave.

Projekat u Nišu obuhvata 6 značajnih infrastrukturnih komponenti, čija je procenjena vrednost preko 50 miliona evra, sa preko 35 kilometara gradske kanalizacione mreže, kao i prečišćavanje otpadnih voda iz sistema za vodosnabdevanje.

Razvoj neophodne infrastrukture u oblasti upravljanja vodama u Nišu omogućila je Švedska, najveći bilateralni donator Srbije u oblasti zaštite životne sredine,a predstavnici državne švedske agencije SIDA ocenili su da se proces pribavljanja tehničke dokumentacije odvija  na zavidnom nivou.

Prema zvaničnim podacima Srbija prečišćava oko 8% komunalnih otpadnih voda. Do 2041. godine, treba da se u potpunosti usaglasimo sa evropskim standardima za ovu oblast i izgradimo 320 postrojenja za prečišćavanje otpadnih komunalnih voda. Projekat sakupljanja i prerade otpadnih voda u Nišu biće jedan od prvih na ovim prostorima.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.