Moda u Nišu nekada i sada: Od ručno rađenih kompleta i kaputa do trendova koje nameću modne kompanije

Izvor: JužneVesti.com, 03.Jan.2024, 15:22

Moda u Nišu nekada i sada: Od ručno rađenih kompleta i kaputa do trendova koje nameću modne kompanije

Žene sa šubarama i u ručno šivenim kompletima po modelima iz francuskih časopisa na niškim ulicama, kroz decenije, zamenile su današnje kratke haljine sa dubokim dekolteima, špicaste salonke i predimenzionirana odeća. Trendove danas diktiraju poznate ličnosti i velike modne kompanije, a ono što je bilo i ostalo aktuelno jeste plis, saglasne su dizajnerka Nevena Kragić i krojačica koja je šila sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka Slobodanka Radovanović.

Robna >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kuća Niš 1979; foto: Arhiva Vukadina DimitrijevićaBazar i francuski časopis Burda bili su izvor inspiracije nekadašnjoj krojačici Slobodanki Radovanović, koja je šila sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka i koja kaže da je u tim časopisima pratila modele i šnitove, ali da je radila i “od oka”.

Žene su tu pratile šta je aktuelno ili su viđale da sam nekom nešto sašila, pa su tražile da i njima sašijem tako. Tražile su karnere, na primer, s desnog ramena na levi kuk napred. Nisu se šile mini-suknje, ali jesu midi-suknje, sa oko 10 centimetara iznad kolena - priča Slobodanka.

Modna revija u Nišu pedesetih godina prošlog veka; foto: Arhiva Vukadina DimitrijevićaŠila je i komplete suknji i sakoa sa naramenicama, kao i prsluke i suknje u kombinaciji. Tražile su žene, dodaje, i glohane haljine, koje liče na kostim balerine i koje su gore uske, a na dole se šire do 360 stepeni u krug. Pantalone su, priča dalje, nosili samo muškarci, kasnije ženska deca, a tek onda su počele i žene. U crtanju skica pomagao joj je i suprug.

Šilo se u to vreme najviše šareno, jednobojno, bordo, zeleno i crno za svečanosti. Šila sam haljine se karnerima, bretelama, suknje sa dugmadima... Tražile su se plisirane suknje, štepane do kukova, a onda dole samo slobodno puštene. Šila sam i blejzere, mantile, kožne jakne - kaže Slobodanka.

Kafana "Galija" 1955; foto: Arhiva Vukadina DimitrijevićaSmatra da je dominirala klasika, koja se danas prilično izgubila, kao i da se sada prate trendovi i da važi pravilo - sve može da se kombinuje.

Bluze jedan rukav imaju, drugi nemaju, to ranije nije bilo, na primer. Sad je i manje krojačica, kupuje se u velikim prodavnicama. Lepo je i sada, samo što mladi neki put preteraju - zaključuje ona.

Kragić kaže da ritejl kompanije diktiraju trendove; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićZaista, ulicama Niša neretko prolaze žene i devojke sa kratkim suknjama, a dubokim dekolteima, mogu se videti kombinacije svečanih haljina i patika, kaputa i sportske obuće, predimenzionirane stvari, majice i bluze sa raznim motivima, a punjene zimske jakne delimično su zamenile nekadašnje kapute.

Nevena Kragić kaže da kada neka poznata ličnost pokrene određeni trend, koliko god da je većinsko mišljenje bilo da je to nenosivo, biće odjednom atraktivno. Kao primere navodi špicaste salonke, “patkaste” cipele i “balenciagu”, za koje smatra da na prvu loptu nisu bile lepe. Dodaje da danas dominiraju boje koje plasiraju ritejl kompanije, poput H&M-a, Zare i drugih.

"Živimo u vremenu kada nam se mnogo toga nameće", kaže Nevena; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićŽivimo u vremenu kada nam se mnoge stvari nameću i na nesvesnom nivou primamo i usvajamo stvari - ističe ona.

U kupovinu nekada sa torbama, sada sa cegerima i rančevima; foto: Arhiva Vukadina DimitrijevićaU štiklama, suknjama, košuljama i sakoima Nišlijke su nekada išle i do prodavnice, a Nevena za današnji opušteniji stil “krivca” vidi u neuređenijem sistemu, onlajn životu, ali i brzu hranu, aditive i zonu komfora. Tako danas umesto elegantnih torbi, češći izbor su cegeri.

To je hronika života. Definitivno drugačije živimo danas i žene jesu ranije bile angažovane, ne samo kao majke, ali je postojao neki uređeniji sistem. Znalo se - od toliko do toliko sati se radi. Sada imamo 55 smena, satnice su nam prekratke, pažnju nam odvlači onlajn svet. Mame jedva stignu da operu kosu, a kamoli da obuku komplet od divnog štofa i obuju štikle - priča Nevena.

Sve brži tempo života jedan od "krivaca" za manju eleganciju na ulicama; ilustracija; foto: Vanja KeserMajkama je danas, dodaje, neizvodljivo da se oblače kao majke nekada zbog dinamike, brzine i stila života, ali veruje da ima mnogo njih koje uspevaju i kaže da su one za nju superheroji kojima se divi.

Iz zona komfora, u kojoj su ljudi danas sve češće, proističu fleksibilnost, komfor, odmor, kao i želja da nas ništa ne stiže i ne guši. Malo se priča i o načinu ishrane. Ranije su žene lakše mogle da imaju i manji struk, nije bilo hiperprodukcije hrane, toliko aditiva, brze hrane… Hvatam sebe kako sam u patikama dok nemam klijente, idem kao nomad, brojni dobavljači su mi rekli da sam jedini dizajner koji ne izgleda kao dizajner, jer nemam štikletine kad idem kod njih, nemam neku frizuru. Pred klijentima već moram da se prezentujem jer se, uslovno rečeno, bavim lepim - objašnjava Nevena.

Trendovi se vraćaju, ali ne u autentičnom obliku, kaže Nevena; foto: Nevena Kragić / ArhivaNevena ističe da se trendovi vraćaju, ali ne u tako autentičnom obliku kao iz ranijih perioda, već kroz malo drugačiji filter. Plise je ono što je bilo i ostalo aktuelno.

Plise je nekome staromodan, a neko to vidi kao momenat tradicionalnog, autentičnog i divnog. Postoji neki ciklus koji se vrti i samo je reč o prilagođenju današnjem vremenu - navodi ona.

Tempo života sve brži; ilustracija; foto: JV / Vanja KeserKroz njen posao pokazalo se da postoji nepogrešivo uspešan kroj i u sadašnje vreme, a to je kroj pedesetih godina prošlog veka, gde je naglašen struk.

Poslednja tačka koja se goji je predeo kod rebara, odnosno ispod grudi, tako da taj kroj pedesetih svakoj ženi stoji, nezavisno od konstitucije tela. Danas su posebno popularne oversize stvari. Koja god žena da dođe kod mene, bolje se oseća u tom kroju nego u predimenzioniranoj odeći - kaže Nevena.

Plis bio i ostao u modi; foto: Nevena Kragić / ArhivaPrimećuje da su danas u trendu “isprane” boje, a kao dizajner bi, kaže, sve radila crno, eventualno belo i eventualno u nekoj trećoj boji.

Ženama i ona i Slobodanka preporučuju da treba da nose ono u čemu se dobro osećaju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.