Ministartsvo o dugovanjima Niša za zemljište aerodroma: O konačnom bilansu po završetku “Novog Niša”

Izvor: JužneVesti.com, 05.Avg.2020, 10:46

Ministartsvo o dugovanjima Niša za zemljište aerodroma: O konačnom bilansu po završetku “Novog Niša”

Ni nekoliko dana od datuma kada je zvanično trebalo da otpočne plaćanje dugova i kamata Grada Niša prema Ministartvu odbrane zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora za zemljište aerodroma, nije jasno da li će se, kada i šta plaćati. Iz Ministarstva saobraćaja kažu da će se više znati po završetku poslova na izgradnji "Novog Niša" i drugih obaveza iz ugovora.

Iako u saopštenju Nacionalnu koaliciju za decentralizaciju kritikuju da “uzbunjuje javnost iznoseći tvrdnje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << koje ne odgovaraju činjenicama”, Ministartsvo kojim upravlja Zorana Mihajlović ništa konkretno ne demantuje.

Veći deo njihovog saopštenja posvećen je kritikama prethodne garniture koja je upravljala gradom na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Milošem Simonovićem (DS) koji je i potpisao sporni ugovori sa Vojskom.

Nazivajući ugovor “svilenim gajtanom” oko vrata građana Niša, Ministarstvo iznosi već poznate detalje tog dokumenta koji su i doveli do potencijalno problematične situacije za budžet Niša.

Ipak, osim što kažu da su prolongirali plaćanje obaveza po ugovoru sa 2015. na 2020. godinu, nijednom rečju ne govore o trenutnom stanju i da li se od 30. jula plaćaju dugovanja i kamate više od 200.000 evra mesečno, kako to tvrdi NKD.

Iznose samo svoj stav.

Kad je reč o obavezama Grada Niša, koje proističu iz pomenutog ugovora, stav Ministarstva građevinarastva, saobraćaja i infrastrukture, koji je javno iznet više puta, jeste da će se, po završetku poslova na izgradnji Novog Niša i drugih obaveza, utvrditi konačni bilans po zaključenim ugovorima i aneksima, između Ministarstva odbrane i Grada. Grad je u ovom trenutku preuzeo 7.700 m2 bruto površine stanova i u postupku je procedura prenosa koja će omogućiti da se utvrdi konačni bilans i stavi tačka na ovaj ugovor - kažu u Ministartsvu.

Nakon toga u saopštenju iznose pohvale o radu niškog Aerodroma “Konstantin Veliki” od kada je prešao u ruke države pre 2 godine.

Niš je postao važan centar u vazdušnom saobraćaju i zahvaljujući subvencijama i podršci Vlade Repulike Srbije i nadležnog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uspeva da preživi vremena u kojima je redukovan saobraćaj zbog pandemije virusa COVID-19, a prihodi smanjeni. U ovakvim uslovima se još jednom pokazala ispravnom odluka o vraćanju aerodroma, odnosno o preuzimanju brige o operativnom radu i njegovom daljem razvoju od strane države - piše u saopštenju.

Kompletno saopštenje možete pročitati - ovde.

Podsetimo, iz NKD su upozoravali nadležne i pre izbora da dug koji Niš ima prema spornom ugovoru još nije regulisan i da ne bi trebalo ući u postizborne kalkulacije sa dugom koji će početi da se naplaćuje.

Tada su iz Ministasrtva odbrane rekli da ništa neće biti naplaćeno i da će biti organizovan sastanak, ali se do danas nije desio.

U Ministarstvu saobraćaja su se, kao i inače, hvalili uspesima aerodroma od preuzimanja, ali su naglasili da će se o dugovanjima dogovoriti dve strane. Ni tog dogovora još nema, a datum za naplatu po ugovoru je stigao.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.