Meštani Gabrovca protestom traže da im se škola ne pripaja gradskoj

Izvor: JužneVesti.com, 14.Mar.2019, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani Gabrovca protestom traže da im se škola ne pripaja gradskoj

Nezadovoljni odlukom Gradskog veća da OŠ “Branko Radičević” u Gabrovcu izgubi status matične škole, a time i ime koje nosi već 141 godinu, te da postane deo OŠ “Sreten Mladenović Mika”, žitelji ovog sela održali su protestni skup, a đaci su na jedan sat pauzirali nastavu.

Meštani Gabrovca kažu da ne daju školu koja je jedna od najstarijih u Nišavskom okrugu i veruju da je pripajanje zapravo jedan od koraka ka konačnom gašenju škole.

Meštani >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << smatraju da je ovo jedan od koraka ka potpunom gašenju škole; foto: JV /J. C. M.Predsednik Saveta roditelja gabrovačke škole Nikola Jocić kaže da su oni svesni da se spajanjem praktično ništa ne menja za decu jer će ići u istu zgradu na časove, dok će papirologija biti rešavana u novoj matičnoj školi, ali da meštani sumnjaju da to znači i postepeno gašenje.

Verovatno će za nekoliko godina, jer se na selu smanjuje broj učenika, naredni korak će biti da đaci od 5. do 8. razreda pređu u OŠ “Sreten Mladenović Mika”, a posle će svi preći u tu školu - kaže Jocić.

Napominje da od nadležnih traže da preispitaju odluku o pripajanju i gubljenju tradicije druge 141 godinu.

U Nišu postoji 17 škola koje ne ispunjavaju uslove koje je Ministarstvo prosvete propisalo da ostanu samostalne. Od tih 17 samo je 5 škola ušlo u proces da se pripoje većim. Ili postoje neki dvostruki aršini ili je nešto drugo u pitanju - objašnjava presednik Saveta roditelja.

Ukoliko se zahtevi meštana ne usliše, kažu, preći će na neke radikalnije mere, a jedna od njih je da ne šalju decu u školu.

Škola počela sa radom 1920. godine; foto: JV /J. C. M.Direktorka OŠ “Branko Radičević” Glorija Radojčić kaže da zbog današnjeg protesta nije obustavljena nastava, već da je učenički parlament tražio pauzu od 1 sat, na šta imaju pravo jer je ova škola od nedavno krenula u jednosmenski rad.

Oni su želeli da se pridruže roditeljima u protestu protiv odluke da se škola pripoji. Roditelji su na vestima čuli da će naša škola pripojiti OŠ “Sreten Mladenović Mika” i rešili da organizuju protest - kaže Radojičićeva.

Objašnjava da su roditelji i meštani Gabrovca još prošle nedelje, kada su se pojavile informacije o mogućim spajanjima škola, želeli da organizuju protest.

Smatrala sam da ne treba ovakvim potezima da se služimo već da se to rešava institucionalno. Predstavnici roditelja bili su kod nadležnih na razgovorima i dobili informaciju da postoji mogućnost da naša škola ostane samostalna. Međutim, Gradsko veće je donelo odluku da ipak ne ostane samostalna i ovo je reakcija - kaže direktorka.

OŠ “Branko Radičević” trenutno ima 120 učenika i 10 odeljenja, a samo selo Gabrovac oko 1.500 stanovnika.

Podsetimo, konačna odluka o novom mreži osnovnih škola u Nišu usvojena je na Gradskom veći i prema njoj će 5 njih izgubiti status matične i pripojiti se drugoj.

Nakon nezadovoljstva roditelja i direktora odustalo se od spajanja osnovnih škola “Dr Zoran Đinđić” i “Ćele kula”, kao i da OŠ “Vuk Karadžić” bude deo OŠ “Ivo Andrić”. Bunili su se i roditelji zbog mogućeg pripajanja škola iz Trupala i Vrtišta školi u Medoševcu, ali ni to nije predviđeno novom odlukom, a odustalo se i od drugih predloga koji su se našli u prvoj radnoj verziji mreže.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.