Međunarodni skup u Nišu o autizmu: ”Potreban nam je sistem”

Izvor: RadioCity.rs, 13.Mar.2017, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodni skup u Nišu o autizmu: ”Potreban nam je sistem”

Niš je danas u okviru međunarodnog skupa ugostio oko 300 stranih i domaćih stručnjaka, decu sa autizmom, kao i brojna udruženja roditelja osoba sa autizmom.
Dečji neuropsihijatar dr Miodrag Stanković kaže da je jedna od ideja ovog skupa da se napravi presek stanja u Nišu, Beogradu i Novom sadu. Podaci  su ohrabrujući kada je reč o ranijem dijagnostikovanju autizma, ali i obeshrabrujući kada je reč o saradnji između institucija.

„Imamo sistem kome je neophodno >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << jačanje zdravstvenog sektora, ali i poboljšanje komunikacije sa socijalnim, obrazovnim sektorima i nevladinim organizacijama“, kaže Stanković.

Cilj ovog okupljanja je da se „pokrenu“ stručnjaci iz svih ovih sektora kako bi se međusobno povezali i dali jasne smernice najpre oko toga kako prepoznati autizam, a zatim i kako sprovoditi razne intervencije i terapijske procedure, ističe Stanković. On kaže da takav sistem kod nas još ne funkcioniše dobro i da je neophodno mobilisati sve snage kako bi se deci i porodicama pružio veći stepen efikasnosti u radu osoba sa autizmom.

Stanković ističe da je svuda u svetu primetan porast autizma. To se, kako kaže, jednim delom može  „pripisati“ boljoj dijagnostici, kriterijumima, organizovanijim službama i većem znanju.

„Nažalost jedno do dva deteta od 100 ima karakteristike iz spektra autizma, u nekim istraživanjima u Južnoj Koreji taj broj je još gori, s obzirom da jedno dete od 40 ima karakteristike iz ovog spektra“, ističe Stanković. 
On kaže da je vreme da se i u Srbiji preduzmu sve mere kako bi se autizam što ranije detektovao a kako bi se kasnije sa tim osobama adekvatnije radilo, uz napomenu da su se danas čula uveravanja iz gradskih i republičkih struktura da će pružiti neophodnu pomoć. 

Skupu je prisustvovao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je prisutnim novinarima obećao da će odgovarati na pitanja u vezi sa ovom temom, ali se uprkos tome i iz nepoznatih razloga nije pojavio pred niškim novinarima, koji su ga čekali skoro sat vremena.

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.