Kontrola nakon žalbi investitora pokazala - većina bolovanja u Nišu ispravna

Izvor: JužneVesti.com, 16.Apr.2024, 11:33

Kontrola nakon žalbi investitora pokazala - većina bolovanja u Nišu ispravna

Većina bolovanja vođena je prema svim standardima, a uočene su manje nepravilnosti koje se odnose na vođenje medicinske dokumentacije - pokazala je provera rada lekara niškog Doma zdravlja i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, a koje je rađena po nalogu Ministarstva zdravlja nakon što su se tadašnjoj premijerki na veći broj bolovanja požalili iz firmi Leoni, Zumtobel, IMI i Johnson Electric. Lekari koji su imali propuste biće opomenuti i dodatno edukovani. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

foto: T. R.Nakon što su se početkom godine strani investitori požalili bivšoj premijerki Srbije Ani Brnabić da je porastao broj bolovanja i dostavili listu zdravstvenih ustanova iz kojih stiže najveći broj doznaka, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo postupke kontrole u tim ustanovama.

Kontrole su urađene, a prema dokumentaciji u koju su Južne vesti imale uvid, zaključeno je da nije bilo velikih grešaka lekara čiji je rad proveravan.

Kako se navodi u izveštaju Doma zdravlja koji je prosleđen inspekciji Ministarstva, kontrolisana su izdata bolovanja 7 lekara iz centralnog objekta Doma zdravlja i 8 njih koji rade u ambulantama.

Pregledano je 716 kartona za bolovanja vođena u decembru 2023. i januaru 2024. godine i uočeno je sledeće:

Najveći broj bolovanja je vođen je prema medicinsko-doktrinarnim standardima, u skladu sa pravilnikom o vođenju bolovanja, po indikacijama, dužini trajanja simptoma i kliničkom slikom praćenom anamnestičkim podacima i pregledima. Uočene su manje nepravilnosti proceduralnog tipa bez značaja za opšti postupak - piše u izveštaju.

Problem u vođenju dokumentacije; Ilustracija; foto: A. KostićNekim lekarima je zamereno da imaju oskudno elektronsko vođenje dokumentacije, odnosno da većinu stvari vode ručno, a ne ubacuju u elektronsku formu. Bilo je i zamerki što pojedini lekari nemaju evidenciju o kliničkim pregledima, a u par slučajeva je uočeno izdavanje doznaka pre zaključenja bolovanja ili da pacijenti nisu blagovremeno upućeni lekarskoj komisiji.

Prema statistici koja je dostavljena, 11 lekara je otvorilo više od 300 bolovanja u toku 2023. godine, a “rekorder” je doktor koji je imao 378 pacijenata na bolovanju u prošloj godini.

Procentualno gledano, najviše bolovanja je otvorio lekar koji ima ukupno 607 pacijenata, a vodio je 304 bolovanja prošle godine.

U proveri koja je rađena u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika kontrolisani suzdravstveni kartoni 127 radnika iz preduzeća Leoni, IMI, Zumtobel i Johnson electric koji su od 1. novembra 2023. godine do 31. januara ove godine bili na bolovanju i utvrđeno je da je bilo propusta, ali ne velikih.

Vanredna unutrašnja provera kvaliteta stručnog rada je identifikovala doktore zaposlene u Odeljenju za opštu medicinu koji su imali propuste u vođenju bolovanja. Propusti su se odnosili isključivo na vođenje medicinske dokumentacije u vezi privremene sprečenosti za rad - stoji u izveštaju.

foto: JV printscreenKako se navodi u izveštaju Doma zdravlja Niš dostavljenog Ministarstvu, na osnovu kontrola koje su obavile komisije, direktor je doneo odluku da se sa svim lekarima održi sastanak i da im se ukaže da propuste u vođenju medicinske dokumentaciju i da se opomenu svi lekari kod kojih su uočene nepravilnosti.

Odlučeno je i da se formiraju stalne komisije koje će redovno kontrolisati sve lekare metodom slučajnog uzorka.

U izveštaju ZZZR ne navodi se da li i kakve mere preduzeti sa lekarima kod kojih su uočene nepravilnosti, već da će ispraviti dokumentaciju.

Zavod će preduzeti odgovarajuće mere u cilju ispravke vođenja medicinske dokumentacije u vezi privremene sprečenosti za rad - navodi se.

Podsetimo, na ovu akciju Ministarstva burno su reagovali sindikati iz kojih su isticali da da je pravo na bolovanje pravo svakog radnika i da je ovo pritisak na radnike.

Sa druge strane, nekada premijerka, a sada predsednica Skupštine Ana Brnabić, stala je na staru investitora, rekaviši da to nije pritisak na radnike i da se zloupotrebi bolovanja mora stati na put, jer će u suprotnom insvestitori početi da odlaze i novi neće hteti da dolaze.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.