Kod niškog Biroa niče zgrada na zelenilu, tik uz drugi objekat

Izvor: JužneVesti.com, 23.Avg.2019, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod niškog Biroa "niče" zgrada na zelenilu, tik uz drugi objekat

Na svega nekoliko desetina kvadrata, između kioska u blizini niške Nacionalne službe za zapošljavanje i zgrade u Ulici 9. Brigade, nedavno je počeo da se gradi objekat. Pošto će objekat biti tik uz postojeću zgradu, stanari su ogorčeni jer im se oduzima zelenilo i zaklanja pogled sa prozora i terasa.

O investitorskom urbanizmu koji je na delu u Nišu, i preti da zauzme svaki kvadrat zelenila između odavno izgrađenih zgrada, govorio je čuveni arhitekta Mihailo Medvedev, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << čiji je otac i napravio mnoge znamenite zgrade u Nišu. Investitor uredno dobio dozvolu; Foto: Vanja Keser

Najveća je šteta što se urbanistički urušava Bulevar Nemanjića koji je građen gotovo kjniški, smatraju stručnjaci. Velike zgrade nikle su i na drugim prostorima na teritoriji Opštine Medijana - centralne niške opštine, a objekat koji se gradi u blizini Biroa za zapošljavanje, takođe je izazvao zabrinutost kod građana.

Ono što najviše uznemirava komšije je što je objekat u nastajanju veoma blizu zgrade koja je napravljena pre više decenija.

Komšije iz našeg kraja su šokirane sta se radi za šaku evra. Upropastiće izgled cele ulice da bi neko malo zaradio - napisao je zabrinuti građanin.

Investitor je od nadležnog Sekretarijata za planiranje i izgradnju dobio građevinsku dozvolu, a gradi objekat koji će osim podruma i prizemlja imati i sprat - tik uz već postojeću zgradu u Ulici 9. brigade.

Gradilište na mestu gde je doskoro bila zelena površina; Foto: Vanja Keser Prema podacima iz Katastra, parcela na kojoj se gradi je u privatnom vlasništvu investitora. Međutim, ono što je omogućilo gradnju na tom mestu, kako su i ranije pisale Južne vesti, jeste Generalni urbanistički plan Opštine Medijana, koji nije predvideo mesta za zelene površine, parkove, parkinge i ostale sadržaje na parcelama koje su predviđene za stanovanje.

Prema tom planu, parcela na kojoj je sada gradilište je predviđena za stanovanje srednje gustine naseljenosti.

Ovakvu pojavu, koja je zahvatila i Bulevar Nemanjića, stručnjaci su nazvali "investitorskim urbanizmom".

Ono što je skoro naružilo izgled ovog dela grada, smatraju građani, je i kiosk koji je postavljen preko puta, nasred trotoara. Kako su odgovorili iz Opštine, i ovaj montažni objekat postavljen je potpuno legalno, prema planu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.