Ko je nalepio keramičke pločice iza Beogradske kapije u Tvrđavi nadležni u Nišu neobavešteni

Izvor: JužneVesti.com, 24.Mar.2022, 05:37

Ko je nalepio keramičke pločice iza Beogradske kapije u Tvrđavi nadležni u Nišu neobavešteni

Nakon rušenja Cvetne pijace otvoren je pogled ka Beogradskoj kapiji, a iza nje ceo prostor izgleda kao magacin, dok su u stražarnici keramičke pločice. Ko je dozvolio da se na zidinama iz 18. veka postavi drugi materijal, kada se to desilo, kao i koja će biti namena kažu da ne znaju ni iz Grada, ni iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Dugo se čekalo da Beogradska kapija ugleda svetlost dana, ali ono što se nalazi iza nje sa druge strane prekriva platno sa motivom srca. Iza >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kamenih ploča i platna - keramika; foto: T. T.

Iza platna su grede, nameštaj, trske, poneka flaša piva i viskija, kartoni, otvoreni strujomeri, stepenice od dasaka i gajbe. U tom delu su i nekadašnje stražarnice, a unutar jedne stare ploče zamenjene su keramičkim belim pločicama.

To vam danas moderno dođe kao prijavnica. Znači, ko dolazi sa beogradskog druma ulazi u Beogradsku kapiju, on mora da se prijavi tu, mora da se javi. To je bila namena tog dela objekta, sada je očigledno namena bila da se pravi mokri čvor - kaže predsednik Udruženja turističkih vodiča Nenad Rokvić.

Unutrašnjost kao magacin; foto: T. T. Iako su otvaranje Beogradske kapije nadležni u Nišu najavljivali kao veliki korak, kažu da ne znaju šta se krije u unutrašnjosti. Na pitanje novinara ko je i kada dozvolio da se spomenik kulture od velikog značaja prekrije keramičkim pločicama i da li će toalet zaista biti nova namena, nepoznato je većnici za kulturu Grada Niša Adriani Anastasov.

Nemam zaista informacija o tome. Ipak biste morali da konsultujete Zavod, to je spomenik kulture od velikog značaja, republički Zavod gazduje nad njime, ali saglasnost za svaku vrstu radova, sanacije ili bilo čega daje gradski Zavod za zaštitu spomenika Grada Niša. Ali ja nisam upoznata sa tim delom - ističe Anastasova.

Informacije o tome nema ni niški Zavod. Odatle navode da jesu nadležni za Tvrđavu, ali da je vlasnik prostora Grad.

Kako izgleda unutrašnjost Beogradske kapije pogledajte na fotografijama u galeriji teksta. Zidine prekrivene keramičkim pločicama; foto: T. T.

Inače, uređenje i revitalizacija Tvrđave najavljeno je još 2013. godine, a Gradsko veće je pre četiri godine usvojilo projekat koji podrazumeva da se saniraju bedemi i napravi oko 1.300 metara staze kojom će moći da se šeta. Prema tom planu, do 2023. bi ovaj istorijski spomenik i simbol Niša trebalo da dobije potpuno novi sjaj.

Međutim, na pitanje da li će biti rekonstrukcije, Anastasova navodi da je Zavod izradio studiju zaštite gde je opisano šta treba da se uradi u svakom delu spomenika, ali da to neće biti ove godine.

Nedavno su i zidine Tvrđave urušene, a iz Zavoda su naveli da je razlog rastinje koje godinama nije čišćeno.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.