Jurić o doživotnoj robiji za Ninoslava Jovanovića: Istorijska presuda

Izvor: JužneVesti.com, 05.Jan.2021, 14:39

Jurić o doživotnoj robiji za Ninoslava Jovanovića: Istorijska presuda

Prva doživotna kazna zatvora od uvođenja "Tijaninog zakona" u Srbiji izrečena je danas u Nišu, višestrukom povratniku silovatelju Ninoslavu Jovanoviću. Igor Jurić kaže da je zahvalan i ponosan na hrabrost niškog suda, jer je reč o istorijskoj presudi, nada se poslednjoj. Čuveni niški advokat Danilo Nikolić zaključuje - ovako se deli pravda u ime naroda.

Godinu dana od hapšenja Ninoslav Jovanović je, prema prvostepenoj presudi, dobio doživotnu robiju i to je prva >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << takva kazna izrečena u Srbiji nakon donošenja novog zakona krajem 2019. godine.

Otac otete devojčice rekao je da su presudom zadovoljni i da su takav ishod očekivali, a zahvalio je Igoru Juriću, osnivaču Fondacije "Tijana Jurić", koji je inicirao izmene zakona posle ubistva njegove ćerke. Igor Jurić zahvalan sudu u Nišu na hrabrosti; Foto: V. Milić

Moram da kažem da sam pre svega zahvalan građanima Srbije što su verovali da su neke promene moguće i da na neke stvari možemo sami da utičemo. Zatim, zahvalan sam i ponosan na hrabrost samog suda, ovo je ipak istorijska presuda jer je prva. Nadam se da će biti poslednja u smislu da zločina ovakve vrste više neće biti - navodi Jurić za Južne vesti.

Veruje da će, ako se zakon striktno bude primenjivao, promeniti statistika i ustaljeno pravilo da oni koji zlostavljaju decu ne razmišljaju o posledicama.

Izuzetno sam zahvalan i samoj porodici, pre svega devojčici koja je bila izuzetno hrabra, koja je preživela strašnu bol, ali se nadam da će oporavak i njen život krenuti u jednom normalnom pravcu. I zbog nje i zbog svakog drugog deteta je važno da ovakav čovek zauvek ostane iza rešetaka - ističe Jurić.

Čuveni niški krivičar i bivši predsednik suda Danilo Nikolić napominje da današnja presuda opravdava i ukazuje na ispravnost i pravičnost uvođenja kazne doživotnog zatvora u naše krivično zakonodavstvo.

Postoje učinioci krivičnih dela koji se s obzirom na njihov mentalni sklop ličnosti ne mogu resocijalizovati. Jovanoviću je više puta društvo davalo mogućnosti da se vrati normalnom življenju svog života. Očigledno je da se radi o učiniocu krivičnih dela koji je nepopravljiv i društvo ima i moralno i svako drugo pravo da se izopštavanjem istog iz društvene zajednice zaštiti od njega. Pravo je svakog od nas da budemo zaštićeni od ovakvih i sličnih zločinaca tako što će biti i fizički onemogućeni da više ikada bilo kome nanesu zlo - objašnjava Nikolić.

Nikolić napominje da je Sud danas bio, ne samo na braniku svih ljudskih prava i sloboda, nego je uspostavio i jedini mogući ekvivalent pravičnost kao konkretizaciju pravde.

Ništa manje od doživotnog zatvora ne bi odražavalo srazmernost izrečene kazne sa težinom učinjenog zločina. Presuda je snažno upozorenje i sličnima Jovanoviću šta ih čeka ako vrše ovakve i slične zločine - da neće više "videti beo dan". Ovako se deli pravda u ime naroda - zaključuje Nikolić.

Podsetimo, predsednica sudskog veća Tamara Savić obrazlažući visinu presude Jovanoviću rekla je da je uticala težina dela, ali i to što je ranije osuđivan 11 puta i u zatvoru proveo više od 20 godina.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.