Javni uvid u izradu plana koji omogućava izgradnju “Novog Niša” do 28. juna

Izvor: JužneVesti.com, 16.Jun.2023, 09:27

Javni uvid u izradu plana koji omogućava izgradnju “Novog Niša” do 28. juna

Grad Niš objavio je na Rani javni uvid izradu Plana detaljne regulacije na području planiranog kompleksa “Novi Niš”. Plan podrazumeva da na prostoru koji je sada označen kao devastirano građevinsko zemljište, odnosno nekadašnja kasarna “Bubanjski heroji”, niknu zgradne i da to bude gusto naselje, sa poslovno-trgovinskim kompleksom i 25% zelenila.

Naručilac plana je Grad Niš, plaća ga američka kompanija Clean earth and capital, koja i gradi “Novi Niš”, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a nosilac izrade Plana je niška Uprava za građevinarstvo. Obrađivači su Zavod za urbanizam u Nišu i firma Teking doo.

Planirane namene; foto: PrintscreenPlan se odnosi na prostor između ulica Vojvode Putnika, Zmaja od Noćaja i Stevana Sremca na Bubnju i obuhvata 14,33 hektara. Kako je istaknuto, njegovim sprovođenjem biće omogućeno novo naselje, čiji nastavak urbanizacije predstavlja “nephodan i pozitivan proces”.

Realizacijom Zone mešovite namene, sa stambenim, poslovnim, javnim i drugim sadržajima i uslugama, koji su povezani mrežom otvorenih zelenih, slobodnih i drugi javnih prostora, biće omogućen visok standard i kvalitet života stanovnika novog naselja, uz istovremeni pozitivan efekat na kvalitet života šire urbane zajednice, koja će aktivno koristiti sve sadržaje dostupne u novoformiranom naselju - piše u tekstualnom delu Plana.

Ako Plan bude usvojen, na mestu nekadašnje kasarne uglavnom će biti zgrade, odnosno prostori za stanovanje, i to velikih gustina. Deo je obezbeđen za stanovanje srednjih gustina, a deo za poslovno-trgovinski kompleks.

Planira se i komunalna površina, tačnije toplana, kao i prostor mešovite namene. U planu su i pešačke i biciklističke staze, kao i opremanje saobraćajne i komunalne infrastrukture.

U obuhvatu Plana sagledane su pretežne namene prostora u privatnoj svojini, ali i u javnoj svojini i režimima javnog korišćenja. U tom smislu, na području Plana neće biti dozvoljeno ograđivanje kompleksa - piše u Planu.

Istaknuto je i da će u sklopu objekata biti garaže, ali da će biti i otvorenih parkirališta tamo gde je moguće.

U planu i poslovno-trgovinski kompleks; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićOno kako nekadašnja kasarna sada izgleda nadležni opisuju kao “braunfild” ili “smeće” lokaciju, odnosno zapuštenu lokaciju koja više decenija nije u funkciji i gde se nalaze urušeni objekti i hangari.

Za nisko, srednje i visoko zelenilo koje tamo trenutno postoji kažu da je nekada održavano, a da je sada neuređeno i da tu nema nikakvog urbanog mobilijara.

Tvrde da su Planom predviđeni visoko zelenilo, zeleni krov, zelena fasada, zelenilo iznad podzemnih etaža, kao i zelenilo koje je u direktnom kontaktu sa tlom.

Ističu da će rasteretiti Ulicu vojvode Putnika, za koju navode i da je rekonstruisana prošle godine, iako rekonstrukcija zvanično nije gotova jer nije postavljen završni sloj asfalta.

Rani javni uvid traje do 28. juna ove godine, do kada građani mogu slati primedbe i sugestije Upravi za građevinarstvo ili putem e-servisa.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.