Javna rasprava o Nacrtu budžeta: Većina saglasna da je budžet razvojni i socijalni, primedbe na kratak rok od objave do javne rasprave

Izvor: JuznaSrbija.info, 08.Dec.2022, 00:59

Javna rasprava o Nacrtu budžeta: Većina saglasna da je budžet razvojni i socijalni, primedbe na kratak rok od objave do javne rasprave

U sredu uveče je u niškoj Gradskoj kući održana javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2023. godinu u kojoj su učestvovali građani Niša sa svojim predlozima za dalji razvoj grada, izgradnju putne i komunalne infrastrukture, socijalna davanja i za izdvajanja u drugim oblastima društvenog života.

U javnoj raspravi učestvovalo je kompletno rukovodstvo grada koje je saslušalo predloge i odgovaralo na pitanja građana i predstavnika opozicionih partija.

Većina >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << učesnika saglasna je da je budžet razvojni i da su značajna sredstva planirana za socijalna davanja. Takođe, da je realan i da je u skladu sa mogućnostima.

Ukupan obim budžeta je 13,4 milijardi dinara što je za tri milijarde više nego 2020. godine. Beleži se rast prihodi od poreza na zarade i on čine više od 50 odsto ukupnih prihoda zahvaljujući povećanju zaposlenosti, a rastu i prihodi od poreza na imovinu zbog ekspanzije u gradnji.

U razvoj i kapitalnu izgradnju grada planirana ulaganja iznose 3,2 milijarde dinara u 2023. godini.

Pažljivo smo sa saradnicima saslušali predloge i primedbe građana na javnoj raspravi o Nacrtu budžeta za 2023. godinu. Analiziraćemo i sagledati pristigle predloge opozicionih partija. Nacrt budžeta za narednu godinu je rezultat razgovora sa građanima tokom čitave 2022. godine i posebnog poziva početkom septembra da se uključe i kažu šta nedostaje i šta treba raditi u 2023. godini, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Zabeležili smo svaki predlog koji je pristigao i u skladu sa mogućnostima planirali smo njegovo ostvarenje u 2023. godini, napomenu la je gradonačelnica.

Ona je podsetila da je prošle godine realizacija budžeta iznosila 95 odsto i da se očekuje da taj nivo bude dostignut i u ovoj godini.

Pojedini opozicioni aktivisti imali su primedbu na kratak rok, odnosno to što su od objavljivanja Nacrta na gradskom sajtu do javne rasprave imali manje od 24 časa i kako kažu nisu imali dovoljno vremna da pročitaju i analiziraju predloženo

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.