Iz Univerziteta dokumentima na sajtu objašnjavaju greške budžetske inspekcije, upravni spor još traje

Izvor: JužneVesti.com, 04.Mar.2024, 10:52

Iz Univerziteta dokumentima na sajtu objašnjavaju greške budžetske inspekcije, upravni spor još traje

Nakon što su Južne vesti, a potom i neki drugi mediji, objavili da je Ministarstvo finansija je još 2022. godine naložilo Univerzitetu u Nišu da vrati u budžet građana više od 62 miliona dinara, jer su taj novac nezakonito potrošili, na sajtu Univerziteta su objavili dokumenta o finansiranju visokoškolskih ustanova u kojima objašnjavaju da je budžetska inspekcija neadekvatno postupila i odlučila. Protiv rešenja inspekcije Univerzitet je još tada pokrenio upravni spor koji >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << još traje.

Da je budžetska inspekcija utvrdila da su na Univerzitetu nekoliko godina, uglavnom za plate zaposlenih, trošili više novca iz budžeta nego što su smeli i da je rešenjem traženo od Univerziteta da vrati "građanima" više od 500.000 evra, objavili smo decembra prošle godine.

Tada odgovor od Univerziteta nismo dobili, ali su pre nekoliko dana na svom sajtu postavili obaveštenje sa dokumentacijom kojom, kažu, žele da se šira javnost potpuno i detaljno upozna sa pravilima koja važe u ovoj oblasti.

U nekim sredstvima informisanja objavljuju su članci čija je tema – način finansiranja ustanova visokoškolskog obrazovanja. Zbog izostavljanja ključnih informacija ili zbog zlonamernog i pogrešnog prezentiranja činjenica i pravila, neka sredstva informisanja pogrešno i tendenciozno obaveštavaju javnost o problemima koji se javljaju u ovoj oblasti Univerzitet objavljuje sledeća dokumenta - piše u saopštenju.

Rešenje inspekcija donela još 2022. godine; foto: JVObjavili su Platformu o pravnim, akademskim i materijalnim aspektima finansiranja visokoškolskih ustanova koju je usvojio Senat Univerziteta u Nišu još 2022. godine kao i odluku Vlade Republike Srbije o obrazovanju radne grupe za izradu Nacrta zakona o finansiranju visokog obrazovanja.

U platformi piše da je više spornih pitanja oko finansija visokoškolskih ustanova otvoreno nakon kontrole Državne revizorske institucije 2021. i 2022. godine, a da su ti problemi uvećani drugačijim tumačenjem pojedinih odredaba zakona od strane Budžetske inspekcije.

Problem je kulminirao kada je svojim zapisnicima o inspekcijskoj kontroli BI naložila da VŠU uplate na račun budžeta Republike Srbije iznose od više desetina, pa i stotina miliona dinara. Izvršavanjem naloženih mera poslovanje VŠU bi do te mere bilo opterećeno, da postoji realna opasnost od prestanka rada svih visokoškolskih ustanova koje decenijama obrazuju vrhunske domaće stručnjake u oblastima od ključne važnosti za privredni i opšti društveni razvoj - piše u Platformi.

Napominju da im je Zakonom data je samostalnost da upravljaju i raspolažu sredstvima koja predstavljaju sopstvene prihode, ali i onim sredstvima koja im daje osnivač, odnosno Republika. Ističe se da su plate zaposlenih na visokoškolskim ustanovama izuzete iz opšteg režima ograničavanja zarada u javnom sektoru.

Pored navedenog, i Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama (član 12. stav 2.) za zaposlene u VŠU propisan je izuzetak od primene limita od 30% za uvećanje plata iz sopstvenih prihoda - piše u Platformi.

Još puno objašnjenja i pozivanja na razne članove zakona je u ovoj platformi, ali rešenje inspekcije nije poništeno, niti je upravni spor završen.

Dana 30. novembra 2022. godine Upravni sud je formirao predmet po tužbi tužioca Univerziteta u Nišu radi poništaja rešenja tuženog Ministarstva finansija. Osnov spora je porez, predmet je u radu i biće rešen u razumnom roku - kažu iz Upravnog suda.

Podsetimo, Budžetska inspekcija je utvrdila da je Univerzitet "na osnovu nezakonito donetih odluka kojima je uvećavao cenu rada (osnovicu) koja je bila propisana aktom Vlade, nezakonito isplatio iznos nešto više od 48 miliona dinara (bruto).

Navode i da je Univerzitet nezakonito isplatio preko 32 miliona dinara (bruto) na osnovu uvećanja osnovnih koeficijenta za obračun i isplatu plata, "po osnovu odluka i rešenja koje je Univerzitet donosio, iako se uvećanje istog može vršiti u skladu sa procentima, koji su propisani članom 3. Uredbe o koeficijentima".

Tokom kontrole Univerzitet je dostavljao primedbe za koje su inspektori utvrdili da ne utiču na utvrđeno činjenično stanje, kao i da nisu uticale na donošenje drugačijeg nalaza inspektora, pa nisu ni prihvaćene.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.