Izvor: NTV.rs, 27.Maj.2015, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa građana za kupovinu NTV dobra, ali kasni

NIŠ – Direktor Niške televizije (NTV) Boban Rajković rekao je danas da je inicijativa građana, koji su izrazili nameru da kupe tu televizju čiji je osnivač Skupština grada, dobra, ali da stiže sa zakašnjenjem.
„Inicijativa je dobra, ali to Udruženje građana tek treba da se registruje, a propisi ne dozvoljavaju da oni svoj novac uplaćuju na račun NTV“, kazao je Rajković Tanjugu.
On je objasnio da je jedina mogućnost da Udruženje građana otvori svoj račun, >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << pa da sa tog računa kupi NTV što je, kako je rekao Rajković, teško ostvarivo imajući u vidu rokove za privatizaciju.
Reč je, kako je dodao, o istoj grupi građana koja je pokrenula inicijativu o smanjenju cene grejanja prema Gradskoj toplani i koju predvodi sociolog prof. dr Đokica Jovanović.
Kada bi se to i dogodilo i Udruženje postalo vlasnik NTV, postavilo bi se pitanje poslovanja televizije, jer sve je to na dobrovoljnoj bazi, napominje Rajković.
On je podsetio da su zaposleni na vreme upozoravali osnivača na posledice privatizacije i predlagali mere, kao i razgovore o statusu NTV.
Oko 35.000 građana Niša potpisalo je 2008. godine peticiju da NTV preraste u regionalni javni servis.
Odbornici Skupštine grada su jednoglasno usvojili zaključak decembra 2013. godine kojim traže da se zakonskom regulativom ostavi mogućnost osnivanja regionalnih javnih servisa uz eventualno raspisivanje referenduma na kome bi se građani izjasnili da li su za
to da NTV ostvari takav status.
Taj zaključak nije pomogao da zakonskim rešenjima bude predviđeno osnivanje javnih regionalnih servisa, a narodni poslanici iz redova vladajućih i opozicionih partija iz Niša obećavali su da će biti
jedinstveni u Narodnoj skupštini prilikom izglasavanja medijskih zakona.
To se nije dogodilo, a priča o NTV je nastavljena međusobnim optužbama među poslanicima i strankama ko nije ispoštovao i zašto takav dogovor.
Kolektiv NTV predao je 14. maja ove godine otvoreno pismo Skupštini grada kao osnivaču ukazujući da je do završetka postupka privatizacije ostalo još mesec i po dana, ali da još postoje brojne nedoumice i nepoznanice oko statusa samog preduzeća i njegovih zaposlenih.
Kolektiv NTV ukazuje u pismu da ne postoji socijalni program i traži da zaposleni imaju isti tretman kao njihove kolege iz „Studija B“ ili iz kragujevačke televizije.
Istovremeno, NTV nije u mogućnosti da kao javno preduzeća i korisnik budzeta konkuriše za sredstva projektnog finansiranja.
Rajković je rekao da će zaposleni prava po osnovu socijalnog programa ostvariti najverovatnije preko Republike. U NTV je zaposleno 79 radnika.
Skupština grada je kao osnivač donela odluku o modelu i metodu privatizacije i uslovno otpisala potraživanja prema toj televiziji za izdati gradski prostor u iznosu od oko 22 miliona dinara.
NTV je poveo sudski spor sa osnivačem tvrdeći da ugovor o izdavanju tog prostora ne postoji, kao i da je jedan deo potraživanja zastareo.
Tanjug 27 Maj 2015 12:18
Foto Tanjug, video

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Nišlije ne daju NTV

Izvor: Blic, 28.Maj.2015, 00:21

Odbornici Skupštine grada izglasali su model privatizacije „Niške televizije“ i grad Niš će od 30. juna prestati da finansira tu medijsku kuću...Više od 35.000 Nišlija dalo je svoj potpis protiv privatizacije, tražeći transformaciju u Javni servis jugoistočne Srbije. Direktor „NTV“...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.