Inicijativa: Vlada Srbije oteraće sve niskotarifne kompanije iz Niša i Srbije

Izvor: JužneVesti.com, 05.Dec.2018, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa: Vlada Srbije oteraće sve niskotarifne kompanije iz Niša i Srbije

Nakon izjave direktora Wizzair-a da neće razvijati bazu u Beogradu jer Vlada monopolom štiti Air Serbia, predstavnici Inicijative "Ne damo niški aerodrom“ pozivaju državu da hitno prestane da štiti interese arapske kompanije i beogradskog aerodroma na račun niškog aerodroma i putnika iz Srbije. U suprotnom, kažu iz Inicijative, niskotarifne kompanije će napustiti Niš i Srbiju.

Povod za reagovanje grupacije koja je vodila bunt protiv poklanjanja niškog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << aerodroma jeste izjava direktora Wizzair-a o tome da Vlada Srbije "preuzima korake kojima štiti poslovanje Air Serbia i time stvara pritisak na sve druge prevoznike“, kao i da Wizzair "neće razvijati bazu u Beogradu zbog visokih naknada za aerodrom”.

Da su izjave direktora Wizz air tačne, Inicijativa ilustruje "akcijama" Vlade prema niškom Aerodromu ”Konstantin Veliki”.

Kroz koncesiju Aerodroma “Nikola Tesla” potpuno je neopravdano pristala na uslov ograničavanja razvoja niškog aerodroma za potrebe zaštite poslovnog interesa beogradskog i, što je još problematičnije, privatnog kapitala kompanije Vanci airports. Oduzela je niški aerodrom od Grada Niša sa željom da zaustavi njegov razvoj, a u interesu koncesionara Aerodroma "Nikola Tesla" i Air Serbia u junu 2018. godine - navode iz Inicijative.

U više navrata, koristeći institucionalne i partijske mehanizme pritiska, kako kažu iz Inicijative, Vlada je nelegitimno zahtevala povećanje aerodromskih taksi na aerodromu u Nišu i pre "oduzimanja" niškog aerodroma.

Koristeći i institucionalne i partijske mehanizme, uticala je na kadrovska rešenja na aerodromu u Nišu ne vodeći računa o poslovnom interesu našeg aerodroma, već isključivo o potrebi da postavi poslušne kadrove - saopštava Inicijativa.

Sa pozivom Vladi da prestane sa centralističkim, monopolističkim i protekcionističkim politikama pitaju vlast - da li je cilj oterati avio-kompanije.

Vlada Srbije će svojom politikom oterati sve niskotarifne aviokompanije iz Niša i iz Srbije - zaključuje Inicijativa.

Navode i da dosadašnji ishod ovakvog i sličnog ponašanja Vlade Srbije je gašenje dve niskotarifne linije iz Niša, kao i odustajanje Wizz air-a od razvoja baze u Beogradu.

Podsetimo, otkako je Aerodrom "Konstantin Veliki" poklonjen državi na upravljanje nisu uvedeni novi letovi, a kompanija Wizz air je ukinula let za Malme. I dok je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je to zbog malog broja putnika, bivši direktor i putnici smatraju da je to zbog novog vlasnika niške vazdušne luke. Ryanair je u međuvrmenu ukinuo liniju do Dizeldorfa.

Avioni sada odnedavno iz Niša lete i do Beča, ali to je, prema ranijim informacijama, ugovorilo staro rukovodstvo niškog aerodroma, dok je on bio u vlasništvu Grada.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Inicijativa Ne damo niški aerodrom: Vlada Srbije će oterati niskobudžetne kompanije

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2018

Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" pozvala je danas državu da hitno prestane da štiti interese "Er Srbije" i beogradskog aerodroma jer postoji realna opasnost da će niskotarifne kompanije napustiti Niš i Srbiju...Predstavnici Inicijative su istakli da je direktor avio kompanije "Viz er" nedavno...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.