I posle 15 godina od požara, ateljei u niškoj Tvrđavi nisu obnovljeni (video)

Izvor: JužneVesti.com, 25.Jun.2018, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I posle 15 godina od požara, ateljei u niškoj Tvrđavi nisu obnovljeni (video)

Sem slika i materijala, u požaru koji se desio aprila 2003. godine, do temelja su izgorele dve prostorije ateljea akademskog slikara Perice Donkova. Iako je od požara u niškoj Tvrđavi prošlo više od 15 godina ništa nije obnovljeno, uprkos tome što, navodi umetnik Slavoljub Blagojević, uređenje ateljea obećava svaka vlast u Nišu.

Kako je tog 26. aprila 2003. godine objavio Glas javnosti, sumnjalo se da je požar bio podmetnut, s obzirom na to da su na zgarištu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pronađena samo metalna klešta. Nekoliko dana bilo je potrebno policiji da uhapsi osumnjičenog, ali ni 15 godina nije bilo dovljno da se išta od uništenog obnovi.

Ja sam ovde, ispred ovih ateljea poznatih niških umetnika, negde oko 45 godina prolazio u početku i radio, asistirao kod profesora Aleksandra Šakića, niškog poznatog vajara, družio se sa ostalim njegovim kolegama, spremao se za prijemni. Kad god prođem ovde i vidim ovaj krš, ovu tugu, ovaj jad, ovu bedu, duša me zaboli – priča Blagojević.

Ovaj umetnik i penzionisani nastavnik likovne kulture moli niške umetnike, one koji su još živi, da udruže snage i postave kamen temeljac za renoviranje ove kulturne baštine.

Svaka gradska vlast koja dođe, svi oni govore kako imaju planove, programe, dobićemo sredstva ili nemamo sredstva, to su krivi oni pre nas. Svaka vlast koja dođe kaže to su krivi oni pre nas – rekao je Blagojević.

O brojnim umetnicima koji su prošli kroz atelje, sećanjima na doživljaje iz njih i tome šta je sve tu nastajalo pričao je Slavoljub Blagojević, a ceo snimak možete pogledati ispod teksta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.