I pored novih obećanja, Staro groblje i dalje na meti vandala

Izvor: JužneVesti.com, 22.Maj.2023, 19:17

I pored novih obećanja, Staro groblje i dalje na meti vandala

Pored najava javnih nabavki, planova i formiranje Organizacionog odbora za obnovu i unapređenje položaja, kojima gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski obećava da će zaštititi Staro groblje, uz tvrdnje da je u toku rad na projektu za rekonstrukciju nekadašnje kapele, kao i to da je Staro groblje osvetljeno, Nišlije su žalile preko aplikacije “Prijavi problem” da su spomenici i dalje na meti vandala.

Iako su nedavno iz niške policije rekli da u poslednje vreme nije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << bilo prijava oštećenja Starog groblja, te da su te prijave najčešće samo oko Zadušnica, čitateljka Južnih vesti, poslala je fotografiju, sveže oštećenog spomenika.

Mogu da razumem da su neke nadgrobne ploče pale i polomile se same od sebe, ali mislim da nikakav vetar, niti bilo koja elementarna nepogoda ne može da ih pomera metar ili više. Staro groblje je i dalje meta vandalizma - kaže ova Nišlijka.

Obećanja da će Staro groblje postati Memorijalni kompleks datiraju od 2010. godine; foto: Čitalac Poslednje u nizu obećanja vezanih za Staro groblje jeste da Zavod za zaštitu spomenika i kulture i Zavod za urbanizam rade projekat za rekonstrukciju nekadašnje kapele.

Kapela bi trebalo da postane objekat u kom će raditi radnici Mediane koji će održavati i čuvati groblja. U drugom delu će biti muzejska postavka o svemu što postoji na Starom groblju uz fotografije. Zasada, Staro groblje nije zaključano, otvoreno je 24 sata, a tu je neophodan i video-nadzor i sve što bi moglo da zaštiti - rekla je Sotirovski ranije.

Podsetimo, inicijativa da se Staro groblje pretvori u Memorijalni kompleks datira još iz 2010. godine, a na Portalu javnih nabavki februara ove godine objavljeno je da će se tražiti izvođač radova na sanaciji objekta u okviru groblja.

Ipak, nije precizirano o kom objektu je reč i šta će ti radovi tačno podrazumevati, pa oni koji već dugo apeluju da se reši problem srušenih i spomenika koji se često jedva vide od korova, za više informacija moraju da sačekaju kraj februara, za kada je i najavljena javna nabavka.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.