Gradovi bez duvanskog dima

Izvor: RadioCity.rs, 24.Apr.2014, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradovi bez duvanskog dima

Podatak da svaki peti građanin Srbije smatra da bi trebalo povećati kontrolu primene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, i da većina građana podržava primenu ovog zakona, govori o potrebi da se i u našoj zemlji donosioci odluka, mediji i stručna javnost ozbiljno posvete zaštiti građana od izloženosti duvanskom dimu.
Kancelarija za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” saopštila je da je od usvajanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << Zakona u Srbiji i ograničenja mogućnosti pušenja na javnim mestima, porastao procenat stanovnika koji su smanjili broj cigareta, kao i da je sve manje stanovnika koji su na radnim mestima i u školama izloženi duvanskom dimu.
Stotine gradova u svetu uspešno sprovodi zakone kojima se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim i radnim mestima, a među ovim gradovima su i Njujork, Meksiko Siti i Buenos Ajres.
Jedna od mera zaštite zdravlja stanovništva koju treba da primeni svaka gradska uprava, trebalo bi da bude univerzalna i sveobuhvatna zaštita stanovnika od izloženosti duvanskom dimu.
Samo okruženje 100 odsto bez duvanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duvanskog dima. Posebne prostorije za pušenje, čak i kada imaju svoju ventilaciju, nisu efikasno rešenje.

„Grad bez duvanskog dima” je grad koji je usvojio i sproveo zakone kojima se zabranjuje pušenje u zatvorenim prostorima, radnim mestima, svim zatvorenim javnim mestima i javnom prevozu, bez ili sa veoma malo izuzetaka.
Ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju negativan ekonomski uticaj zakona koji zabranjuju pušenje na javnim i radnim mestima. Naučnici su otkrili da ovakvi zakoni imaju neutralan ili pozitivan uticaj na poslovanje, uključujući i one koji posluju u ugostiteljstvu.
U Srbiji jedna trećina odraslog stanovništva puši, dok je 41 odsto šesnaestogodišnjaka popušilo bar jednu cigaretu. Problem pušenja i izloženosti duvanskom dimu prepoznat u našoj zemlji kao najznačajniji faktor za nastanak mnogih bolesti.

Globalno, 12 odsto svih smrtnih slučajeva među odraslima starijim od 30 godina povezano je sa upotrebom i izlaganjem duvanskom dimu. Statistika kaže da više od pet miliona ljudi godišnje strada od posledica upotrebe duvana, a procenjuje se da će se ovaj broj povećati do 2030. godine na osam miliona godišnje, saopšteno je iz Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.
Kancelarija za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” zajedno sa Komisijom za prevenciju upotrebe duvana i drugim partnerima obeležiće 31. januar Nacionalni dan bez duvanskog dima, nizom aktivnosti.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.