Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Izvor: JužneVesti.com, 14.Mar.2024, 18:48

Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

"Neće se raditi zgrade i gradilišta, već samo parkovske i zelene površine oko Tvrđave", tvrdi gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Sređivanje jednog od najvažnijih istorijskih, turističkih i kulturnih objekata i obrazovanje posebnog odseka samo su pretkorak da Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon.

Davno je Grad Niš poklonio Aerodrom državi, a sada će da traži nešto drugo na poklon. Tvrđava, koja je prošle godine obeležila 300. godišnjicu, želja je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Grada Niša da dobije bez nadoknade od države, kaže gradonačenica.

Naša ideja je da rasteretimo Tvrđavu od dodatnog sadržaja koji godinama stoji tu, a za koje smo i kroz elaborat Zavoda za zaštitu spomenika utvrdili da ne treba da budu tamo. Neće se raditi zgrade, gradilišta, već samo park, parkovske i zelene površine. To je ono što je neophodno našoj Tvrđavi. Veoma sam zadovoljna time što je veliki broj posetilaca u poslednjih mesec dana prokomentarisalo da je Tvrđava nikad uređenija. To nam je jako važno jer smo poseban odsek u Turističkoj organizaciji Niša posvetili Tvrđavi i to je pretkorak ka trajnom rešenju, dobijanje Tvrđave od strane države. Poklanjanje Gradu Nišu. Mi ćemo tražiti Tvrđavu bez nadoknade kako bismo mogli da je sređujemo, uređujemo, da je čuvamo i ostavimo mnogim generacijama - rekla je Dragana Sotirovski.

Nedavno je otkriven tunel u Tvrđavi kod budućeg trga, a iz Zavoda za zaštitu spomenika rekli da su zidine Tvrđave “zrele” za rekonstrukciju. Početkom godine su ispale kocke kod ulaza, ali sada je situacija malo gora - kocke su ispale iz zidina Tvrđave, a za sređivanje se čeka KLER.

Početkom godine gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je “prolećno sređivanje” Tvrđave, a Grad je nedavno formirao odsek u Turističkoj organizaciji čija je nadležnost briga o Tvrđavi.

Istraživanje Centra za devojke pokazalo je da je Tvrđava na prvom mestu nebezbednih mesta za Nišlijke.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.