Fiskalni savet: Niš će se sam izvući za 3 ili 4 godine

Izvor: JužneVesti.com, 01.Avg.2017, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet: Niš će se sam izvući za 3 ili 4 godine

Situacija sa niškim finansijama je zaista teška i posebno zabrinjavajuća, rekao je pred skupštinskim Odborom za finansije predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović. Ipak, on prognozira da će Niš sam dovesti u red gradsku kasu za 3 ili 4 godine.

Predstavljajući izveštaj o radu Fiskalnog saveta za 2016. godinu, Petrović je još jednom ukazao na loše stanje javnih finansija najvećih gradova Srbije, a poseban akcenat stavio je na Niš i Kragujevac.

U slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Kragujevca, pomoć bi morala da dođe sa republičkog nivoa, dok je kod Niša situacija zaista teška, ali su oni na putu da kroz tri-četiri godine sami dovedu u red javne finansije - rekao je Petrović.

On je pred narodnim poslanicima na sednici Odbora za finansije još jednom ponovio da je dug lokalnih vlasti oko milijardu evru.

Podsetimo, Fiskalni savet je u svom izveštaju za 2016. godinu ocenio da Niš ima ozbiljne finansijske probleme i manjak investicija u infrastrukturu, pa tako samo 64% Nišlija ima pristup vodovodnoj mreži, a svega 38% ima kanalizaciju.

Opozicija je na poslednjoj sednici niške Skupštine, upravo zbog izveštaja Fiskalnog saveta, kritikovala rad gradske vlasti, a gradonačelnik Niša Darko Bulatović je govorio da je Savet prepoznao mere koje je aktuelna gradska vlast preuzela i isticao je kako su na dobrom putu da budžet dovedu u red.

Niško rukovodstvo predstavilo je juče šestomesečni izveštaj u kojem navode da su prihodi u ovoj godini već veći za 15%, a rashodi manji za 25% u odnosu na prošlu godinu. Više para u gradskoj kasi rezultat je prodaje zemljišta i povećanja poreza na imovinu, objasnili su u Sekretarijatu za finansije Niša.

Ipak, realizacija budžeta u prvih 6 meseci, u odnosu na godišnji plan je 35%. Ako se ovaj trend nastavi, realizacija će na kraju 2017. biti 70%, a to nije veliki pomak u odnosu na prošlogodišnjih 61,75%.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.