Film o poslednjim godinama Save Šumanovića večeras u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 15.Okt.2019, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film o poslednjim godinama Save Šumanovića večeras u Nišu

“Slikar i beračica grožđa”, film je scenariste i režisera Nikole Lorencina o poslednjim godinama slavnog srpskog slikara Save Šumanovića, a biće prikazan večeras od 18:30 u Oficirskom domu u Nišu. Film je nastao po sećanjima devojke koja je živela u kući slikara i pozirala mu za poslednju sliku.

Igrano-dokumentarni fim rađen je na osnovu zapisa devojke Marije Demšar koja je iz Zabrežnika u Sloveniji, početkom Drugog svetskog rata, deportovana u Šid. Ratne godine >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << provela je u kući Šumanovića.

Tokom izgnanstva detaljno je pisala svojoj porodici o novoj sredini, opisivala kuću, način života i navike u porodici Šumanović kao i poslove koje je obavljala. Njena pisma postala su naučna građa na osnovu koje može fragmentalno da se rekonstruiše život slikara i njegove majke Perside i bila su inspiracija reditelju Nikoli Lorencinu da snimi film - navode organizatori.

Osim toga Marija se sećala da je sa korpom grožđa pozirala Šumanoviću, a njen lik prepoznala je njena ćerka na triptihu “Beračice“ – poslednjoj slici Save Šumanovića.

Film je bio nagrađivan na festivalima, ustupljen je od strane Galerije slika "Sava Šumanović“ i prikazuje se kao deo pratećeg programa trenutne Šumanovićeve izložbe u Nišu.

Proslavljeni slikar Šumanović ubijen je od vlasti NDH u Sremskoj Mitrovici 1942.

Ulaz na projekciju filma je besplatan.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.