Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:26, 15. 10. 2019.

| Kultura

Film o poslednjim godinama Save Šumanovića večeras u Nišu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Oficirski dom
Film će biti prikazan u Oficirskom domu u Nišu; foto: arhiva JV

“Slikar i beračica grožđa”, film je scenariste i režisera Nikole Lorencina o poslednjim godinama slavnog srpskog slikara Save Šumanovića, a biće prikazan večeras od 18:30 u Oficirskom domu u Nišu. Film je nastao po sećanjima devojke koja je živela u kući slikara i pozirala mu za poslednju sliku.

Igrano-dokumentarni fim rađen je na osnovu zapisa devojke Marije Demšar koja je iz Zabrežnika u Sloveniji, početkom Drugog svetskog rata, deportovana u Šid. Ratne godine provela je u kući Šumanovića.

Tokom izgnanstva detaljno je pisala svojoj porodici o novoj sredini, opisivala kuću, način života i navike u porodici Šumanović kao i poslove koje je obavljala. Njena pisma postala su naučna građa na osnovu koje može fragmentalno da se rekonstruiše život slikara i njegove majke Perside i bila su inspiracija reditelju Nikoli Lorencinu da snimi film - navode organizatori.

Osim toga Marija se sećala da je sa korpom grožđa pozirala Šumanoviću, a njen lik prepoznala je njena ćerka na triptihu “Beračice“ – poslednjoj slici Save Šumanovića.

Film je bio nagrađivan na festivalima, ustupljen je od strane Galerije slika "Sava Šumanović“ i prikazuje se kao deo pratećeg programa trenutne Šumanovićeve izložbe u Nišu.

Proslavljeni slikar Šumanović ubijen je od vlasti NDH u Sremskoj Mitrovici 1942.

Ulaz na projekciju filma je besplatan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: