Festival poljskog filma sledeće nedelje u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 22.Okt.2018, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival poljskog filma sledeće nedelje u Nišu

Drugi festival poljskog filma Visla na kome će, kako kažu organizatori, biti prikazani najvredniji poljski filmovi, dobitnici nagrada na svetskim festivalima, održaće se u Nišu od 29. oktobra do 2. novembra u prostorijama Niškog kulturnog centra.

Biće prikazano pet filmova, dominira ljubavna i tematika individualnog herojstva, a prvog dana festivala u ponedeljak 29. od 19 sati biće prikazan film Najbolji Lukaša Palkovskog.

Glavni junak filma je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sportista, koji je oduševio svet, a u Poljskoj je ostao do danas praktično nepoznat. Priča je fascinantna, puna ubitačnih napora, spektakularnih padova i neobične snage, inspirisana životom Ježija Gurskog, koji je završio trku smrti i postavio svetski rekord na svetskom prvenstvu u triatlonu. Taj rekord, ipak, ne bi bio moguć, da nije bilo njegovog životnog iskustva, zahvaljujući kom mu se život promenio - navode organizatori.

Svakog narednog dana, ljubitelje sedme umetnosti očekuje po jedan naslov iz poljske kinematografije i to redom - Porez na ljubav, Umetnost ljubavi, Planeta samaca i Bogovi.

Kritici javnosti biće izloženi najvredniji poljski filmovi, dobitinici nagrada na poljskim, kao i svetskim festivalima. Festival poljskih filmova Visla biće neponovljiva prilika za upoznavanje sa filmovima, koji nisu distribuirani u lokalnim bioskopima - navode organizatori.

Ljubavna komedija Porez na ljubav, koja je na repertoaru, prikazuje niz komičnih događaja koji počinju kada se poreska inspektorka i prestupnik zaljube jedno u drugo.

Stroga inspektorka Klara je u poteri za osumnjičenim za poresku prevaru - ciničnim, ali veoma šarmantnim Marijanom, koji je zbog nemarnosti i dobrog srca dospeo u nevolje sa porezom. Kada sudbina "uhvaćenog" izgleda zapečaćeno, neočekivano i protiv svih pravila Klara i Marijan se zaljube jedno u drugo. Pokrenuće to niz komičnih događaja, koji će promeniti živote junaka - piše u opisu filma.

Ulaz je besplatan, a projekcije su u zgradi NKC-a, u ulici Stanoja Bunuševca.

Inače, festival se organizuje u saradnji sa Fondacijom Wspieram iz Poljske.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.