Dug Grada Niša zbog zemljišta aerodroma i dalje “u vazduhu”

Izvor: JužneVesti.com, 09.Mar.2021, 10:13

Dug Grada Niša zbog zemljišta aerodroma i dalje “u vazduhu”

Novi ministar saobraćaja Tomislav Momirović kaže da je upoznat sa dugom koji Grad Niš ima prema Ministarstvu odbrane zbog ugovora o preuzimanju zemljišta aerodroma iz 2011. godine. Međutim, on nije precizirao šta se po tom pitanju trenutno radi i da li Niš već plaća kamatu koja je, po ugovoru, veća od 6.000 evra dnevno.

Velike investicije i veliki planovi - tako je juče, u superlativu, govorio ministar Momirović o budućnosti niškog Aerodroma "Konstantin Veliki". >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Ipak, ta vazdušna luka i pored poklanjanja državi i dalje bi mogla da bude teret Gradu Nišu i njegovoj kasi. Naime, kako je ranije obelodanio NKD (Nacionala koalicija za decentralizaciju), ostalo je otvoreno pitanje ugovora koji je Grad 2011. sklopio sa Ministarstvom odbrane prema kojem je dobio zemjište aerodroma, koje je sada vraćeno državi, a za uzvrat je trebalo da izgradi stanove za vojsku, što se nije desilo.

Ugovorom je predviđena kamata koja iznosi 6.313 evra dnevno i koja je trebalo da se plaća od 30. jula.

Da li se ova suma svakoga dana skida sa računa Grada Niša, ministar nije konkretno odgovorio.

Teško je gledati jedan projekat izolovano. Određene obaveze imamo mi, određene ima Grad. Mi imamo zaista jako blisku i dobru komunikaciju naročito sa gradonačelnicom Sotirovski. Ne volim da prebacujem odgovornost na druge, ali ovo je zaista iz delokruga Ministarstva odbrane i ne bih voleo da dajem sebi za pravo da ja dajem neka rešenja - rekao je Momirović.

“Veliki je obim problema”, kako je rekao Momirović, sa kojim se Ministarstvo suočava, a uveren je, kako kaže, da nijedan problem neće ostati nerešen u narednih 5 godina.

Da li će do tada Niš plaćati kamate ostaje nepoznanica, jer je Ministarstvo odbrane ranije najavljivalo zajednički sastanak na kojem bi se ovaj problem rešio, ali on se nije desio.

Na nedavnom viđenju gradonačelnice Dragane Sotirovski i ministra vojske Nebojše Stefanovića, kako je saopšteno, o tome se nije razgovaralo.

Podsetimo, iz NKD-a su upozoravali nadležne i pre izbora da dug koji Niš ima prema spornom ugovoru još nije regulisan i da ne bi trebalo ući u postizborne kalkulacije sa dugom koji će početi da se naplaćuje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.